Przemysł spirytusowy a gospodarka UE
2011-02-11 11:56
Przeczytaj także: Akcyza na alkohol pogrąża sprzedaż
Sprzedaż
Badania pokazują, że w 2009 roku sprzedano w krajach UE 27 około 27 milionów hektolitrów napojów spirytusowych. Szacuje się, że około 73% tej łącznej ilości kupiono w supermarketach i innych sklepach detalicznych. Pozostałe 27% skonsumowano w sektorze HoReCa (pubach, restauracjach itd.).
Całkowitą wartość (płaconą przez konsumentów) sprzedaży napojów spirytusowych w UE szacuje się na około 60 miliardów euro (łącznie z VAT). Chociaż sektor HoReCa odpowiada jedynie za 27% wielkości sprzedaży, to przypada na niego 58% jej całkowitej wartości.
Jak pokazuje wykres zamieszczony poniżej, w Europie najwięcej konsumuje się wódki i smakowych napojów spirytusowych. Wykres przedstawia udziały w rynku UE sześciu rodzajów napojów spirytusowych jako odsetek całkowitej sprzedaży, w przeliczeniu na czysty alkohol. Na podstawie danych z IWSR szacujemy, że rynkowy udział wódki i napojów smakowych (likierów, wódek gorzkich, aperitifów itd.) może wynosić nawet po 28%. Sprzedaż whisk(e)y stanowi prawie 17%, czystych napojów spirytusowych (poza wódką) – 15%, a brandy – 11% całkowitej sprzedaży napojów spirytusowych.
fot. mat. prasowe
Udział w rynku UE wg rodzajów napojów spirytusowych
Zakupy w poszczególnych sektorach
Przeprowadzone badania wskazują, że europejski przemysł spirytusowy wydaje około 15 miliardów euro na towary i usługi wykorzystywane do produkcji i sprzedaży napojów spirytusowych. Szacuje się, że 80% całkowitych wydatków przeznaczonych jest na towary i usługi produkcji krajowej. Pozostałe 20% przeznacza się na towary i usługi importowane spoza danego państwa UE (w obrębie Unii lub spoza niej), czego efektów nie uwzględniono, gdyż nie zawsze można było zidentyfikować kraj pochodzenia. Można powiedzieć, że wpływ branży spirytusowej na gospodarkę jest większy niż to wynika z naszego badania, jeśli weźmie się pod uwagę także importowane towary i usługi.
Całkowite zatrudnienie
Sprzedaż napojów spirytusowych generuje także obrót w handlu detalicznym i sektorze HoReCa. Produkcja i sprzedaż tych wyrobów ma zatem znaczący wpływ na zatrudnienie – w 2009 roku przy produkcji i sprzedaży pracowało około 935 000 osób. To tyle, ile liczy w sumie cała siła robocza Malty i Estonii.
Zatrudnienie bezpośrednie
Europejski przemysł spirytusowy zapewnia bezpośrednio 68 000 miejsc pracy w całej UE. Najwięcej pracowników w tym sektorze ma Wielka Brytania (około 12 000), na drugim miejscu jest Francja (8900), na trzecim Hiszpania (7100).
Zatrudnienie pośrednie
Przemysł spirytusowy zapewnia znaczące zatrudnienie pośrednie. Każde miejsce pracy w sektorze produkcji napojów spirytusowych generuje dwa „pośrednie” miejsca pracy w sektorach dostaw. Zatem około 118 000 miejsc pracy w tych sektorach powiązanych jest z produkcją i sprzedażą napojów spirytusowych.
Ponieważ nie dla wszystkich krajów da się podzielić wydatki przemysłu spirytusowego według branż, w których one trafiają, nie można dokładnie określić pośredniego zatrudnienia w poszczególnych sektorach. Jednak na podstawie informacji o wydatkach przemysłu spirytusowego w 14 krajach można szacować, że najwyższe koszty dotyczą materiałów do pakowania i butelkowania (42% całkowitej wartości towarów i usług zakupionych przez branżę spirytusową), a w następnej kolejności surowców (22%) oraz usług innych (14%). Zatem to pakowanie i butelkowanie oraz surowce, związane z największymi wydatkami, są sektorami, w których przemysł spirytusowy generuje największe zatrudnienie. 65% pośrednich miejsc pracy tworzonych przez branżę spirytusową powstaje w tych sektorach.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl