Rolnictwo ekologiczne w Polsce 2009-2010
2011-09-30 12:05
Producenci ekologiczni w Polsce w latach 2004-2010 © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Ustawa o rolnictwie ekologicznym - zmiany
Producenci ekologiczni w latach 2009 - 2010
fot. mat. prasowe
Producenci ekologiczni w Polsce w latach 2004-2010
Analizując dane dotyczące liczby producentów ekologicznych na przestrzeni ostatnich lat, można stwierdzić, że rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się dynamicznie. Zdecydowana większość producentów ekologicznych w Polsce to ekologiczni producenci rolni. W latach 2009 - 2010 stanowili oni ok. 98 % wszystkich producentów. Producenci ekologiczni prowadzący działalność w zakresie:
- przetwórstwa produktów ekologicznych
-
wprowadzania na rynek produktów ekologicznych (z wyłączeniem produktów
importowanych z państw trzecich), -
wprowadzania na rynek produktów ekologicznych importowanych
z państw trzecich, -
dostawy kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału
rozmnożeniowego, - zbioru produktów ze stanu naturalnego
- pszczelarstwa
-stanowili łącznie tylko ok. 2 % wszystkich producentów ekologicznych, zarówno w 2009 r., jak i w 2010 r.
W porównaniu do 2009 r., w 2010 r. odnotowano wzrost liczby producentów ekologicznych w większości kategorii działalności - z wyjątkiem kategorii producentów prowadzących działalność w zakresie wprowadzania na rynek produktów ekologicznych importowanych z państw trzecich (-1) oraz prowadzących działalność w zakresie pszczelarstwa (-6). Zarówno w 2009 r. jak i w 2010 r. w Polsce nie było jeszcze producentów ekologicznych prowadzących działalność w zakresie nowo wprowadzonej kategorii produkcji ekologicznej - akwakultury i wodorostów morskich.
Producenci ekologiczni w 2009 r.
Spośród wszystkich 17 423 producentów ekologicznych objętych systemem kontroli w 2009 r., najwięcej prowadziło działalność na terenie województw: małopolskiego (2 219), podkarpackiego (2 050) oraz lubelskiego (1 755). Łącznie producenci ekologiczni z wymienionych województw stanowili 34,6 % liczby wszystkich producentów ekologicznych w Polsce.
fot. mat. prasowe
Ekologiczni producenci rolni w Polsce w latach 2004- 2010
W tych samych województwach odnotowano największą liczbę producentów rolnych, to jest w województwach: małopolskim (2 197), podkarpackim (2 014) i lubelskim (1 710), co łącznie stanowiło 34,6 % wszystkich producentów ekologicznych prowadzących działalność w tym zakresie (17 091).
W 2009 r. w Polsce działalność prowadziło 277 przetwórni ekologicznych, z czego najwięcej w województwach: mazowieckim (46), wielkopolskim (37) oraz lubelskim (35). Łącznie liczba przetwórni ekologicznych w wymienionych województwach stanowiła 42,6 % wszystkich prowadzących działalność w tym zakresie na obszarze całego kraju.
W 2009 r. najmniej producentów ekologicznych prowadziło działalność w województwach: opolskim (65), śląskim (213) oraz kujawsko- pomorskim (293). W tych samych województwach było także najmniej ekologicznych producentów rolnych (opolskie - 63, śląskie - 199 i kujawsko-pomorskie – 279). Najmniej przetwórni ekologicznych funkcjonowało w województwach: opolskim (2), lubuskim (4) oraz podlaskim (5).
fot. mat. prasowe
Przetwórnie ekologiczne w Polsce w latach 2004-2010
Producenci ekologiczni w 2010 r.
Z raportu wynika również, że w 2010 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 20 956 producentów. Najwięcej z nich prowadziło działalność na terenie województw: zachodniopomorskiego (2 392), warmińsko-mazurskiego (2 288) oraz małopolskiego (2 183). Łącznie, producenci ekologiczni z wymienionych województw, stanowili 32,7 % liczby wszystkich producentów ekologicznych w Polsce.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl