Fairtrade a drobni rolnicy i pracownicy najemni
2013-11-20 00:45
Przeczytaj także: Gospodarstwa rolne: koniunktura VI 2013
Praca dzieci
Jednym z priorytetów całego ruchu Sprawiedliwego Handlu jest reagowanie na przypadki pracy niewolniczej, w tym pracy dzieci. W ramach systemu Fairtrade uruchomiono projekty pilotażowe w Ghanie, na Wybrzeżu Kości Słonoowej, w Zambii i w Burkina Faso, których celem jest monitorowanie i eliminowanie przypadków wykorzystywania dzieci do ciężkiej pracy. W 2011 roku przeprowadzono ponad 50 szkoleń wśród rolników, które dotyczyły problemów pracy dzieci. Oprócz tego Fairtrade International współpracuje z organizacjami partnerskimi, które zajmują się monitorowaniem przestrzegania praw dzieci.
Analiza wpływu Fairtrade – Centre for Evaluation
Oprócz własnych raportów Fairtrade International zamawia niezależne analizy, by lepiej zrozumieć wyzwania, przed którymi stają poszczególni producenci oraz jakiej pomocy potrzebują. Jedno z takich badań, na zlecenie TransFair Germany i Max Havelaar Foundation Switzerland, wykonała organizacja Centre for Evaluation na uniwersytecie Saarland.
Badanie przeprowadzono wśród organizacji zajmujących się produkcją kakao, kawy, herbaty, bananów, bawełny i kwiatów. Wnioski można podsumować następująco:
- Fairtrade wpływa na rozwój obszarów wiejskich m.in. przez zapewnienie rolnikom i pracownikom najemnym unikalnej możliwości planowania i wdrażania projektów rozwojowych, których beneficjentami są lokalne społeczności.
- Drugą ważną zaletą Fairtrade dla certyfikowanych organizacji jest zwiększanie ich potencjału technicznego oraz usprawnianie struktur organizacyjnych.
- Producentów certyfikowanych produktów cechuje większa wydajność, większe dochody oraz większe inwestycje.
Jedną z rzeczy, na którą Fairtrade miało do tej pory relatywnie niewielki wpływ, jest równość płci. Okazuje się, że sporo można i należy w tej kwestii zrobić.
W podsumowaniu badania stwierdzono, że zwiększanie wpływu Fairtrade na drobnych producentów będzie możliwe, gdy:
- zwiększy się poziom wiedzy rolników i pracowników najemnych na temat tego, czym jest Fairtrade i jak działa;
- zwiększy się jakość struktur organizacyjnych, które promują transparentność i demokrację bezpośrednią;
- zwiększy się motywacja kierownictwa certyfikowanych organizacji Fairtrade;
- producenci będą sprzedawać więcej produktów w ramach umów Fairtrade.
Analiza wpływu Fairtrade – Natural Resources Institute
W ramach badań brytyjska organizacja Natural Resources Institute, działając na zlecenie Fairtrade International oraz Max Havelaar Belgium, przeanalizowała dwie peruwiańskie spółdzielnie oferujące kakao Fairtrade. Spółdzielnie były certyfikowane w 2002 i 2003 roku. Sprzedają odpowiednio 66 i 83 procent swojej produkcji kakao w ramach umów Fairtrade. Oto wnioski z przeprowadzonych badań:
- Im dłużej dany rolnik jest w systemie Fairtrade, tym większe są jego zbiory i dochody.
- 60% z ankietowanych rolników zainwestowało część wypracowanych funduszy w poprawę warunków mieszkaniowych.
- 50% ankietowanych kupiło przynajmniej jeden telefon komórkowy.
- 25% procent kupiło motorower.
- 30% rodzin opłacało naukę dziecka aż do chwili ukończenia studiów.
Niestety, z badania wynika też, że spora część respondentów nadal zalicza się do osób ubogich.
Wpływ Fairtrade na organizacje producenckie – przykłady
Spółdzielnia SOPADCI w Kongo
Ponad 600 członków spółdzielni SOPADCI to kobiety. Choć kobiety odgrywają ważną rolę przy uprawie kawy w wschodniej części Kongo, ziemia pod uprawy jest własnością mężczyzn. W ten sposób wiele kobiet pozostaje zależnych od mężczyzn i nie ma szans, aby się usamodzielnić i uzyskać kredyt pod własną działalność.
Komitet kobiet w spółdzielni SOPADCI stara się to zmienić. Z ich inicjatywy w składzie zarządu spółdzielni znalazła się pierwsza kobieta. Dzięki wspólnemu projektowi Fairtrade International oraz Twin Trading w stowarzyszeniach takich jak SOPADCI więcej uwagi poświęca się kwestiom równouprawnienia płci.
Spółdzielnia COCAFELOL w Hondurasie
Rolnicy ze spółdzielni COCAFELOL w Octotepeque (Honduras) stają w obliczu podobnych problemów, co inni rolnicy uprawiający kawę – ich dzieci, a zarazem przyszli właściciele gospodarstw, przeprowadzają się do miast. Spółdzielnia COCAFELOL otrzymała certyfikat Fairtrade dla swej kawy w 2011 roku. W 2012 spółdzielnia sprzedała niemal 20% ziaren w ramach umów Fairtrade. Z otrzymanej pierwszej premii Fairtrade utworzono laboratorium szkolne do testowania jakości kawy, by zainteresować tym tematem uczniów i w ten sposób podtrzymać tradycję uprawy kawy w lokalnej społeczności.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)