Fairtrade a drobni rolnicy i pracownicy najemni
2013-11-20 00:45
Przeczytaj także: Gospodarstwa rolne: koniunktura VI 2013
Spółdzielnia Hop Tac Xa Nong Nghiep Chanh Day w Wietnamie
Spółdzielnia Hop Tac Xa Nong Nghiep Chanh Day jest prawdopodobnie najmniejszą spółdzielnią w ramach systemu Fairtrade – składa się zaledwie z 7 członków, ale ich ambicje są duże. Po otrzymaniu certyfikatu rolnicy sprzedali cały plon (20 ton) bardzo dobrej jakości owoców marakui. Spółdzielnia otrzymała na swą produktję certyfikat w 2012 roku dzięki wsparciu eksportera, z którym współpracują. Spółdzielcy zastanawiają się, jak wykorzystać premię Fairtrade i zwiększyć liczbę członków. W grę wchodzi m.in. zakup komputera oraz pokrycie kosztów operacyjnych. Z przyszłych premii planowany jest zakup ziemi dla ubogich rolników oraz organizowanie szkoleń pomagających zwiększyć efektywność pracy.
Spółdzielnia Manduvira w Pragwaju
Kiedy zaczynaliśmy, nie mieliśmy niczego, więc system Fairtrade pomógł nam wejść na rynek. Miejscowi ludzie mówili nam, że jesteśmy biedni i szaleni – nigdy nie zdołamy sami sprzedawać lub eksportować cukru, nie mówiąc już o posiadaniu własnej cukrowni – mówi Andrés González Aguilera, dyrektor spółdzielni. W 2012 roku spółdzielnia wylała fundamenty pod budowę cukrowni, która będzie własnością rolników. Budowa cukrowni zostanie częściowo sfinansowana z premii Fairtrade. Dzięki temu w przyszłości rolnicy otrzymają o wiele więcej pieniędzy za gotowy produkt, niż otrzymują obecnie za nieprzetworzony surowiec.
Spółdzielnia Safe Coffee Producing w Wietnamie
Skoki cen kawy przysporzyły wielu problemów producentom w okresie ostatnich dwóch lat, jednak spółdzielnia Safe Coffee Producing radzi sobie nadzwyczaj dobrze. Spółdzielnia ma tylko 43 członków, ale dzięki uczestnictwu w Fairtrade Asia Pacific Coffee Forum jej członkowie nie tylko poznali osoby, które kupują od nich kawę, ale nauczyli się również, jak stale poprawiać jej jakość i skutecznie radzić sobie na wolnym rynku. W latach 2011-2012 spółdzielnia sprzedała 270 ton metrycznych zielonych ziaren, dzięki czemu ich premia Fairtrade podwoiła się. Z tej premii finansowany jest zakup m.in. nawozów i traktorów.
Stowarzyszenie BOS w Peru
Stowarzyszenie Bananeros Orgánico Solidarios otrzymało certyfikat Fairtrade na swą produkcję w 2003 roku. Niemal 96% bananów udaje się jej sprzedać w ramach systemu Fairtrade. Jednak niedawny deszczowy sezon (najgorszy od 14 lat) dał się rolnikom mocno we znaki – woda spuszczana z zapór zalała pola uprawne, na skutek czego rolnicy utracili około 20-30% upraw. Bananowce, które przez kilka tygodni były pod wodą, nadają się tylko do wykorzenienia i zastąpienia nowymi sadzonkami. Kluczowymi czynnikami umożliwiającymi odbudowanie produkcji są długoterminowe umowy w ramach Fairtrade oraz mądre inwestowanie pieniędzy z premii Fairtrade.
Spółdzielnia CONACADO na Dominikanie
Dzięki Fairtrade czwórka dzieci Mariano Manzuela, członka spółdzielni CONACADO, może uczyć się w szkole średniej, ponieważ opłaty za naukę są pokrywane z premii Fairtrade. Spółdzielnia została założona w ramach jednego z projektów rozwojowych, lecz z biegiem czasu stała się 10. największym eksporterem kakao na świecie. Kakao z tej spółdzielni jest używane m.in. w czekoladach Green & Black i lodach Ben & Jerry.
Wszystkie powyższe dane oraz przykłady pokazują, że idea Fairtrade może mieć realne znaczenie dla poziomu życia producentów w krajach rozwijających się. Okazuje się, że rynek produktów Fairtrade jest duży i stale rośnie, przynosząc realne dochody producentom, pośrednikom i całym społecznościom. Oferując produkty Fairtrade w swojej sieci sprzedaży, czy zakupując je dla swojej firmy, można włączyć się w ten globalny system sprawiedliwego podziału dóbr. Wybór zależy od nas samych.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)