Polski eksport warzyw i owoców rośnie w siłę
2014-06-14 00:40
Borówki © volff - Fotolia.com
Przeczytaj także: Polski eksport owoców: 7. miejsce w Europie nie jest nam dane na zawsze
W pierwszej połowie sezonu 2013/2014 eksport warzyw świeżych sięgnął 326 tys. ton. Co prawda, wynik ten jest mniejszy od poziomu z ubiegłego sezonu, nadal jednak stanowi o przewadze Polski na tle innych krajów. Bowiem w całym ubiegłym roku sprzedaliśmy ich 674 tys. ton za kwotę 580 mln euro. Sprzedaż owoców była nieco większa – na poziomie 1488 tys. ton o wartości blisko 715 mln euro. Dobre wyniki sprzedaży były m.in. efektem udanych zbiorów i rosnącego popytu na niektóre gatunki. W 2013 r. rolnicy zebrali łącznie 3,3 mln ton owoców z drzew, natomiast produkcję warzyw gruntowych szacuje się na poziomie 4,4 tys. ton. Najwięcej w Polsce produkuje się jabłek, wiśni i owoców jagodowych. W zbiorach warzyw gruntowych dominuje kapusta, marchew i cebula.Z danych Eurostatu wynika, że w pierwszej połowie sezonu 2013/2014 największy skok eksportu wśród warzyw odnotowali producenci pomidorów – tylko w okresie od lipca do grudnia sprzedali 64 tys. ton. Coraz więcej polskich pomidorów konsumuje Rosja, w omawianym okresie sprzedaż do tego kraju wzrosła aż o 45%. W ostatnich latach zwiększyła się również sprzedaż polskich marchwi, przekraczając poziom 30 tys. ton rocznie. Niestety zmniejszeniu w drugiej połowie 2013 r. uległa sprzedaż cebuli, szalotki, poru i czosnku łącznie o 37% do poziomu 41 tys. ton. Tendencję spadkową odczuli również producenci ogórków – roczna sprzedaż spadła do 4,5 tys. ton.
Zdecydowanie więcej zysków w ubiegłym roku przyniosła sprzedaż owoców. Poza rekordową sprzedażą jabłek (eksport wyniósł 1/3 krajowej produkcji), nasz kraj należy do czołowych producentów czarnej porzeczki. Polska porzeczka stanowi połowę światowej produkcji, osiągając ponad 90 tys. ton w 2013 roku. Taki wynik gwarantuje rodzimym producentom pierwsze w Europie, a na świecie drugie miejsce pod względem produkcji tego owocu. Dużą popularnością na zagranicznych rynkach cieszą się także polskie truskawki – ubiegły rok zamknął 22% wzrost sprzedaży. Jednak tu konkurencja nie śpi – zbiory truskawek w Hiszpanii idą pełną parą, a w ubiegłym sezonie 60% całego importu do Polski pochodziło właśnie z tego kraju. Tytuł lidera przyniosła Polsce także sprzedaż malin – niewiele osób ma tę świadomość, ale polskie zbiory stanowią ogromne 20% całej światowej produkcji.
Borówki – amerykańskie, ale polskie
Co ciekawe, Polska słynie z produkcji borówki amerykańskiej. Jak na razie, jesteśmy jednym z głównych dostawców tego owocu. Choć rocznie produkujemy 15 000 ton, to na rodzimym rynku utrzymuje się niewielki popyt. Polscy producenci mają jednak swoich odbiorców poza granicami, gdzie przekazują 80% całej produkcji. Hitem eksportowym jest także polska pieczarka. W zeszłym roku Polska obroniła pozycję lidera, nie ustępując miejsca Holendrom, którzy deptali nam po piętach. Blisko 262 tys. ton eksportowanej pieczarki znalazło odbiorców m.in. w Rosji, Niemczech, Franci i Wielkiej Brytanii. Według holenderskiego Centralnego Biura Statystycznego, wysoka jakość i konkurencyjna cena polskich grzybów w ostatnich latach zmiotła z rynku blisko 20% holenderskich producentów.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)