eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościTechnologieSprzętJaką lodówkę kupić?

Jaką lodówkę kupić?

2015-05-12 10:58

Jaką lodówkę kupić?

Jaką lodówkę kupić? © Maya Kruchancova - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Dobra lodówka to taka, która zapewnia świeżość naszym produktom spożywczym. Niestety praktyka pokazuje, że często otwieramy jej drzwi, a nasze nozdrza uderza niezbyt zachęcający zapach, a oczom ukazuje się widok wyschniętego sera. Jak wybierać lodówkę? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć przedstawiciel sklepu internetowego NEO24.PL.

Przeczytaj także: Sprzęt AGD: co wybierali Polacy w I kw. 2015 r.?

Po otwarciu drzwi lodówki rzadko jesteśmy zaskoczeni - wszystkie konstruowane są bowiem według podobnych zasad i nie jest to oczywiście kwestią przypadku. Poszczególne półki, szuflady oraz półeczki na drzwiach różnią się panującą tam temperaturą. Dlatego też ważne jest, aby odpowiednie produkty przechowywać na dedykowanym im poziomie, co w efekcie pozwoli nam uniknąć zepsucia potraw – każda z nich lubi bowiem inny poziom chłodu, który wydłuża ich termin ważności.

Jak mówi Mateusz Gołda z NEO24.pl:
„Zimne powietrze opada na dół, dlatego w górnej części lodówki powinny znajdować się produkty, które nie wymagają schłodzenia do niższych temperatur. Najlepiej przechowywać tam dżemy, powidła lub ciasta. Jest to również odpowiednie miejsce dla przetworów mlecznych – zbyt niska temperatura może zakwasić nasze ulubione jogurty i kefiry, które stracą dobroczynną moc zawartych w sobie bakterii. Jeżeli borykamy się z problemem zamarzniętego masła, najlepszym rozwiązaniem będzie umiejscowienie go z przodu na górnej półce. Dzięki temu zachowamy odpowiednią konsystencję produktu oraz wydłużymy okres jego świeżości. Środkowe półki charakteryzują się optymalną temperaturą, dlatego powinno się przechowywać tam nabiał oraz wędliny, a także gotowe do spożycia potrawy – sałatki, przygotowane lub niedokończone dania obiadowe.

fot. mat. prasowe

Hity sprzedaży w NEO24.PL

Samsung, Bosch i Amica - modele tych producentów cieszą się największym uznaniem klientów NEO24.PL.


Najniższa temperatura panuje na najniższych półkach. Dedykowane są one surowemu mięsu oraz rybom, ale również wszystkim produktom, które należy spożyć jak najszybciej. Na dolnej półce warto przechowywać pokrojone owoce lub wędliny i sery o niedługim terminie ważności. Natomiast w szufladach jest zachowana wyższa wilgotność oraz temperatura, która pozwala na przechowywanie w nich owoców i warzyw – tutaj warto jednak pamiętać, by w lodówkach nie trzymać owoców egzotycznych, pomidorów, ogórków czy cukinii, ponieważ panujący w nich klimat sprzyja gniciu. Półeczki znajdujące się na drzwiach przystosowane są do przechowywania produktów, które nie potrzebują niskich temperatur – takich jak musztarda, keczup, majonez, ale również jajka oraz oleje”

Korzystanie z lodówek nie jest zasadniczo trudne, jednak okazuje się, że często popełniamy błędy. Tym najczęstszym jest przechowywanie zbyt dużej ilości produktów, przez co nasz sprzęt musi działać z zwiększoną mocą i może dojść do przesilenia, co zaskutkuje popsuciem się lodówki. Podobnie w przypadku chowania do niej zbyt ciepłych pokarmów. Jeżeli dojdzie do jakiejkolwiek awarii, należy szybko reagować, aby aktualnie przechowywane produkty nie poszły na straty.
„Lodówka jest jednym z podstawowych artykułów gospodarstwa domowego. Jeżeli spotkamy się z nieplanowaną sytuacją i będziemy musieli szybko reagować, głównym wyznacznikiem zakupu powinna być jakość wybranego produktu oraz czas jego dostawy do naszego domu, wiadomo – im krótszy, tym lepszy– mówi Mateusz Gołda z NEO24.PL.

Jednak lodówki wymieniamy nie tylko z powodu awarii. Remont mieszkania, wymiana z mniejszej na większą lub odwrotnie czy po prostu wymiana starego urządzenia na nowszy model – do takich zakupów przygotowujemy się ze znacznym wyprzedzeniem. Na co najlepiej zwrócić uwagę przy zakupie nowej lodówki? Przede wszystkim, zanim zaczniemy wybierać rozmiar czy kolor, należy przyjrzeć się klasie energetycznej sprzętu. Lodówki należą do urządzeń, które są permanentnie podłączone do gniazdka – powiększając tym samym nasze rachunki za energię elektryczną. Ważne jest, by zakupiony przez nas sprzęt miał klasę energetyczną pozwalającą na jak najmniejsze zużycie prądu, czyli wybieramy ten z oznaczeniem A+++, A++, A+, A lub opcjonalnie B, ponieważ to one w skali roku pozwolą nam zaoszczędzić najwięcej. Na rynku dostępnych jest wiele lodówek z technologią NO FROST, dzięki której możemy mieć pewność odpowiedniej cyrkulacji chłodnego powietrza w urządzeniu. Zakup wielkogabarytowych sprzętów AGD, które mają służyć latami nie należy do najprostszych. Pomocną dłoń w tym przypadku wyciągają do nas sklepy internetowe, dzięki którym bez wychodzenia z domu możemy wybrać sprzęt, który w krótkim czasie znajdzie się w naszym mieszkaniu.

„Przewaga sklepów internetowych nad sklepami stacjonarnymi jest widoczna gołym okiem. Klient może wybierać między rozmiarami, ilością drzwi, markami czy kolorami. Jest to pewnego rodzaju luksus, którego nie gwarantują sklepy stacjonarne, ponieważ nie dysponują one tak dużą ilością towaru. Powód jest prosty – w magazynach nie ma tyle miejsca. Można również spotkać się z sytuacją, w której produkty dostępne w sklepach naziemnych to głównie te, stojące na wystawie. Również czas oczekiwania na dostawę wybranego urządzenia ze stacjonarnego punktu sprzedaży może znacznie przekroczyć nasze wyobrażenia” – podsumowuje Mateusz Gołda z NEO24.PL.

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: