Koniunktura przemysłowa II 2016
2016-02-23 12:30
Przeczytaj także: Koniunktura przemysłowa I 2016
- W lutym dyrektorzy przedsiębiorstw z większości badanych sekcji oceniają koniunkturę pozytywnie.
- Optymizm w przetwórstwie przemysłowym utrzymuje się od stycznia zeszłego roku (z wyjątkiem grudnia ubiegłego roku), w bieżącym miesiącu oceny są nieco lepsze niż w styczniu.
- W budownictwie nastroje lepsze niż w styczniu i analogicznym miesiącu czterech poprzednich lat. Pozytywne oceny w handlu hurtowym utrzymują się już od początku 2014 roku, w bieżącym miesiącu są podobne do tych sprzed miesiąca, choć nieco mniej korzystne od formułowanych przed rokiem. Handel detaliczny w lutym nieco pesymistyczny – oceny są gorsze niż przed miesiącem, ale zbliżone do zgłaszanych przed rokiem.
- Podmioty należące do sekcji transport i gospodarka magazynowa od lutego 2015 r w pozytywnych nastrojach, w lutym br. oceniają koniunkturę lepiej niż w styczniu i w analogicznym miesiącu ostatnich siedmiu lat.
- Po raz pierwszy od września 2015 r. pozytywny nastrój towarzyszy przedsiębiorcom zajmującym się zakwaterowaniem i gastronomią – formułowane oceny są lepsze niż w lutym ostatnich siedmiu lat.
- Od początku 2012 roku nieznacznie poprawiają się korzystne oceny koniunktury formułowane przez dyrektorów jednostek prowadzących działalność w zakresie informacji i komunikacji.
- Tradycyjnie już największy optymizm zgłaszają finanse i ubezpieczenia, chociaż bieżące oceny są nieco ostrożniejsze od sygnalizowanych w styczniu 2016 r.
- W ostatnich miesiącach przedsiębiorcom coraz mniej doskwiera niedostateczny popyt , rosną jednak problemy związane z brakiem wykwalifikowanych kadr oraz niepewność odnośnie ogólnej sytuacji gospodarczej.
1. Przetwórstwo przemysłowe
W lutym ogólny klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym kształtuje się na poziomie plus 3,0 (0,8 w styczniu). Poprawę koniunktury sygnalizuje 15,8% badanych przedsiębiorstw, a jej pogorszenie – 12,8% (przed miesiącem odpowiednio 13,2% i 12,4%). Pozostałe przedsiębiorstwa uważają, że ich sytuacja nie ulega zmianie.
fot. mat. prasowe
Ogólny klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym
W lutym ogólny klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym kształtuje się na poziomie plus 3,0 (0,8 w styczniu).
W lutym portfel zamówień krajowy oraz – w mniejszym stopniu – zagraniczny oceniany jest negatywnie, co wpływa na ograniczenie bieżącej produkcji oraz pesymistyczne opinie dotyczące bieżącej sytuacji finansowej. Należności przedsiębiorstw zmniejszają w niewielkim stopniu, nieco bardziej niż w styczniu i analogicznym miesiącu ostatnich trzech lat. Wzrost opóźnień płatności za sprzedane produkty jest nieznacznie mniejszy od zgłaszanego w styczniu i zbliżony do odnotowywanego przed rokiem.
fot. mat. prasowe
Ogólny klimat koniunktury w przetwórstwie przemysłowym wg klas wielkości
Niezmiennie najlepszy klimat panuje w największych przedsiębiorstwach.
Stan zapasów wyrobów gotowych jest zbliżony do poziomu uznawanego za wystarczający. Optymistyczne prognozy portfela zamówień i produkcji są lepsze od formułowanych w styczniu i wpływają na niewielką poprawę oczekiwań dotyczących sytuacji finansowej, negatywnych w ostatnich czterech miesiącach. Powyższe prognozy nie przekładają się jednak na wzrost zatrudnienia – w najbliższych trzech miesiącach planowane są nieznaczne redukcje w tym zakresie. Podobnie jak w styczniu, przedsiębiorcy oczekują, że ceny wyrobów przemysłowych nie zmienią się.
W lutym podmioty małe (o liczbie pracujących od 10 do 49 osób) oceniają koniunkturę nieznacznie mniej pesymistycznie niż przed miesiącem. Oceny dotyczące ogólnego klimatu koniunktury w przedsiębiorstwach średnich (o liczbie pracujących od 50 do 249 osób) są nieznacznie bardziej optymistyczne od formułowanych w styczniu. Najbardziej korzystne opinie zgłaszają podmioty duże (o liczbie pracujących 250 i więcej osób).
![Koniunktura gospodarcza w III 2025 [© Freepik] Koniunktura gospodarcza w III 2025](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/koniunktura-gospodarcza/Koniunktura-gospodarcza-w-III-2025-265552-150x100crop.jpg)
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)