Ceny jaj za wysokie? Polacy jedzą ich mniej niż reszta Europy
2016-03-22 15:13
Polacy jedzą mniej jaj niż sąsiedzi © Grafvision - Fotolia.com
Mogłoby się wydawać, że polskie menu jajem stoi. Tymczasem okazuje się, że spożycie jajek w naszym kraju jest znacznie niższe niż w Europie Zachodniej. Przeciętny Kowalski zjada ich około 160 sztuk, podczas gdy średnia dla Zachodu to o 80 sztuk więcej. Produkcja jaj w naszym kraju przewyższa 9 mld sztuk, a jej pokaźna część (40%) trafia a granicę, głównie do Niemiec, Holandii, Włoch i Czech.
Przeczytaj także: Ceny jajek to niejedyny powód droższej Wielkanocy
Jeśli przyjrzeć się zachodnioeuropejskim statystykom, spożycie jaj w naszym kraju faktycznie nie należy do imponujących. Duńczycy i Austriacy zjadają ich około 240 sztuk rocznie, a Niemcy i Francuzi około 220 sztuk. Wyższe od nas wyniki uzyskują również nasi wschodni sąsiedzi - w 2013 roku spożycie jaj na Ukrainie przewyższyło 310 sztuk na mieszkańca rocznie, na Białorusi było to ponad 260 sztuk, a w Rosji - 220. Z czego wynikają te różnicy.Poziom konsumpcji jaj w Polsce najprawdopodobniej ma związek z ich cenami, które w porównaniu z Europą Zachodnią są relatywnie wysokie. Z kolei w przypadku krajów zza naszej wschodniej granicy mamy do czynienia ze znacznie mniej restrykcyjnymi wymogami odnoście utrzymania kur niosek. Mona też przypuszczać, że w tych państwach znacznie wyższy niż w naszym kraju jest udział jaj produkowanych we własnych gospodarstwach.
Ciekawe wnioski płyną też z analizy danych pochodzących z budżetów gospodarstw domowych, które dotyczą konsumpcji jaj w gospodarstwach domowych.
– W 2014 r. najwyższym poziomem konsumpcji charakteryzowały się gospodarstwa emerytów i rencistów, gdzie przeciętne miesięczne spożycie jaj na jedną osobę wyniosło ponad 15,5 sztuki i było aż o 29 proc. wyższe od przeciętnej w gospodarstwach domowych. Znacznie więcej jaj, aż o 21 proc. konsumowały też osoby w gospodarstwach domowych rolników, które w większości pozyskują je z własnego gospodarstwa – powiedział Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Wyższe spożycie jaj wśród emerytów i rencistów oraz rolników jest prawdopodobnie wynikiem większego ich wykorzystania do wypieków ciast i innych produktów zbożowych. Za to najniższym poziomem spożycia (o 15 proc. od średniej krajowej) charakteryzowały się osoby, które prowadzą własną działalność – dodał P. Wyrzykowski.
fot. Grafvision - Fotolia.com
Polacy jedzą mniej jaj niż sąsiedzi
Nie ma znaczącej różnicy w poziomie spożycia jaj na wsi i w mieście. Osoba żyjąca w gospodarstwie domowym na wsi spożywa miesięcznie przeciętnie zaledwie niecałe jajo więcej od osoby w gospodarstwie domowym w mieście.
Konsumpcja jaj w gospodarstwach domowych jest natomiast zróżnicowana regionalnie. W gospodarstwach domowych z woj. łódzkiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, podkarpackiego spożycie jaj jest o kilkanaście (13-17) procent większe od średniej w kraju. Należy zauważyć, że w większości tych województw znacznie wyższe są również zakupy mąki. Zatem osoby je zamieszkujące w większym stopniu przygotowują posiłki z jaj i mąki samodzielnie w domu, a w mniejszym stopniu konsumują produkty gotowe zakupione w sklepach czy cukierniach.
Przeczytaj także:
Wielkanocny koszyk tańszy niż w 2023 roku
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)