Zrównoważone rolnictwo: czy pochodzenie upraw ma znaczenie?
2016-06-08 10:19
Czy pochodzenie upraw ma znaczenie? © M.studio - Fotolia.com
Przeczytaj także: Rynek tworzyw sztucznych, czyli recykling i inne wyzwania
Przypadający 5 czerwca Światowy Dzień Środowiska został ustanowiony przez Zgromadzenie Narodowe ONZ przez 44 laty. Jego zadaniem jest przypominanie wszystkim mieszkańcom globu o odpowiedzialności za stan środowiska naturalnego. Przejawem troski o nie jest m.in. wdrażanie w rolnictwie zasad zrównoważonego rozwoju, o czym przypomniała ONZ w ubiegłym roku. Wagę zagadnienia zaczynają dostrzegać także konsumenci, bo, jak wskazuje badanie przeprowadzone na zlecenie marki Knorr, pochodzenie surowców z upraw zrównoważonych ma dla nas, także w Polsce, coraz większe znaczenie.Niemal 6 na 10 polskich respondentów uznaje, że warzywa pochodzące ze źródeł zrównoważonych smakują lepiej, a 55% ankietowanych wierzy, że warzywa pozyskiwane w sposób zrównoważony charakteryzują się wyższą wartością odżywczą, co jest najwyższym wskaźnikiem spośród takich krajów jak: Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Hiszpania. Jednocześnie jednak badanie dowodzi, że Polacy już nie tak chętnie decydują się na zakup produktów ze składnikami pochodzącymi ze zrównoważonych źródeł - czynią to rzadziej niż mieszkańcy Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji, Holandii czy Hiszpanii. Tylko 26% polskich respondentów stwierdziło, że w przyszłości chętniej kupowałoby produkty, jeśli zawierałyby surowce pozyskiwane w sposób zrównoważony.
Co istotne, aż 81% ankietowanych w Polsce stwierdziło, że ważne jest dla nich, by wiedzieć, w jaki sposób są pozyskiwane składniki spożywanego przez nich jedzenia.
Polacy widzą zalety zrównoważonego rolnictwa
Natomiast aż 84% polskich konsumentów zgadza się, że gospodarstwa powinny być prowadzone w sposób zrównoważony, by pozwoliło to na uprawy na tych terenach także przyszłym pokoleniom. Okazuje się zatem, że zdecydowana większość polskich konsumentów jest świadoma korzyści płynących ze zrównoważonego rolnictwa - zarówno dla jakości jedzenia, jak i dla środowiska. Stąd tak istotne jest dążenie producentów do pozyskiwania surowców z upraw zrównoważonych. Przykładowo obecnie 60% wszystkich surowców pozyskiwanych przez Unilever i aż 92% z 13 kluczowych warzyw i ziół używanych do produktów Knorr pochodzi ze źródeł zrównoważonych.
fot. mat. prasowe
Czy jest różnica między warzywami uprawianymi tradycyjnie a zrównoważonymi uprawami?
Znaczenie zrównoważonego rolnictwa
Światowy Dzień Środowiska uświadamia, z jak wieloma trudnymi wyzwaniami dotyczącymi środowiska mierzy się dziś świat. Te związane ze zmianami klimatycznymi, niepewność na rynkach i wahania cen surowców sprawiły, że zapewnienie wszystkim ludziom dostaw żywności jest ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Kluczem do właściwej dystrybucji jedzenia na świecie jest między innymi zrównoważone rolnictwo.
fot. mat. prasowe
W czym tkwi różnica między warzywami z uprawy tradycyjnej i zrównoważonej?
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)