Wygoda kusi klienta
2006-02-28 13:31
Przeczytaj także: Co shopper ma w koszyku?
Nowością na polskim rynku jest linia warzyw konserwowych Bonduelle „Porcja na raz”. Jest to puszka o zmniejszonej pojemności z łatwym otwarciem, która zawiera porcję warzyw dla jednej osoby. Informacja na stronie internetowej mówi wprost o korzyściach z takiego rozwiązania: mała puszka nie waży wiele i zmieści się nawet w torebce. Idealnie sprawdza się jako przekąska w pracy, w podróży lub na wycieczce. Istotnym elementem produktów tego typu jest nie tylko ich mniejsza porcja, ale wygodne i poręczne opakowanie. Dzięki jego formie, wygodnemu zamknięciu, dzióbkowi, wcięciu w talii, grafice, konsument powinien odczytać oferowane przez produkt korzyści.
WIELOŚĆ WALORÓW W JEDNYM
Wygodę oferują także produkty łączące w sobie kilka komplementarnych dóbr. Na polskim rynku kategoria produktów 2w1, 3w1 rozwija się od kilkunastu lat. Cieszą się one coraz większą popularnością, począwszy od kosmetyków (szampony i odżywki w jednym, szampony i żele pod prysznic w jednym), przez pro-dukty żywnościowe (saszetki kawy rozpuszczalnej 3w1 z mlekiem i cukrem), urządzenia biurowe (drukarka, ksero i skaner w jednym), aparaty telefoniczne (np. telefon – walkman firmy Sony Ericsson, który oprócz tych dwóch funkcji umożliwia jeszcze oglądanie filmów wideo). Także nowoczesne formy handlu oferują wiele korzyści skoncentrowanych w jednym miejscu. W cen-trach handlowych obok marketów spożywczych funkcjonują butiki, księgarnie, pralnie ekspresowe, agencje pocztowe, placówki banków, place zabaw dla dzieci, restauracje, kina. Ciekawe innowacje zaobserwować można na rynkach zachodnich, np. pastę do zębów z nicią dentystyczną wbudowaną w zakrętkę. Okazuje się, że żyjemy w czasach, gdy – paradoksalnie – jeden znaczy więcej niż kilka.
OFERTA W PORĘ
Wygody poszukują gospodarstwa domowe, w których aktywne zawodowo kobiety nie zawsze mają czas na przygotowanie obiadu dla rodziny. Dodatkowych trudności nastręczają im różne pory pojawiania się przy stole domowników. Trzy posiłki dziennie spożywane w gronie rodziny stają się więc wyjątkową okazją. Nawet we Francji, słynącej z zamiłowania do kuchni, czas spędzany przy stole zmniejszył się z 1 godziny i 22 minut w 1977 roku do zaledwie 38 minut w 2002 roku (wg Datamonitor).
Współczesny konsument stara się dostosować do swojego stylu życia zarówno moment spożywania posiłku, czas na niego przeznaczony, jak i jego formy. Z badań wynika, że jedynie 25 proc. Polaków je regularnie wszystkie trzy posiłki, właściwe dla danej pory dnia (wg badania Snack Panel, TNS OBOP). Główne posiłki zastępowane są przez różnego rodzaju przekąski. Najczęściej pomijanym posiłkiem okazuje się śniadanie, chociaż jego znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia jest niezastąpione. Zamiast niego Polacy najchętniej wybierają jogurty (62 proc. przypadków konsumpcji jogurtu następuje do południa). Pojawiają się jednak i inne namiastki śniadania w formie „na wynos”. Przykładem z polskiego rynku mogą być batony zbożowe firmy Nestlč stanowiące połączenie płatków śniadaniowych oraz mleka. Na rynkach zachodnich śniadanie na wynos wygląda jeszcze inaczej – firma Kellogg’s oferuje płatki śniadaniowe w jedno-razowych kubkach z dzióbkiem. Do takiej porcji wystarczy wlać mleko i w drogę.
Wygody poszukuje również rosnący segment tzw. singli, a więc jednoosobowych gospodarstw domowych, dla których przygotowywanie czasochłonnych i tradycyjnych posiłków jest nieekonomiczne z punktu widzenia nakładów finansowych, a także czasu pracy. Z pomocą idą produkty typu ready-to-eat, ready-to-cook, a więc przetworzone na tyle, że wymagają znacznie mniejszej ilości czasu na przygotowanie do spożycia. Spora część produktów „na szybko” oznacza jednak kompromis między wygodą a jakością, dobrym smakiem czy walorami zdrowotnymi. Przyszłość należy więc do producentów, którym uda się zaoferować produkty łączące w sobie kilka tych korzyści.
Monika Styś pracuje jako Research&Strategy Manager w agencji reklamowej PND Futura. kontakt: monika.stys@pndfutura.pl
Jeżeli chcesz zamówić prenumeratę miesięcznika Marketing w Praktyce
Przeczytaj także:
Merchandising w Polsce - perspektywy
1 2
oprac. : Monika Styś / Marketing w Praktyce
Więcej na ten temat:
preferencje konsumentów, popyt konsumencki, promocja produktu, preferencje nabywcze, powodzenie produktu, marketing i sprzedaż