Śniadania hotelowe pod lupą
2017-02-01 09:24
Śniadania hotelowe © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Nawiedzony hotel idealny na Halloween
Jak wyglądają śniadania hotelowe? Niemal połowa przedstawicieli polskiej branży hotelarskiej zapewnia, że na pierwszy posiłek w ich placówkach składa się od od 20 do 40 produktów, które niemal zawsze (95% przypadków) serwowane są w postaci bufetu śniadaniowego. Ponad połowie gości konsumpcja śniadania zajmuje od jednego do dwóch kwadransów.Które produkty spożywane są najchętniej? Niemal 3/4 hotelarzy wskazało tu na jajka i ten produkt najczęściej wskazują również goście hotelowi. Z kolei w odpowiedzi na pytanie o najważniejszy składnik śniadania konsumenci najczęściej wskazywali kawę. Hotelarze zużywają jej średnio 211 kg rocznie.
Ile kosztuje hotelowe śniadanie?
Analiza HRS dowodzi, że cena śniadania to około 14% opłaty za dobę hotelową (koszt noclegu jednej osoby w standardowym pokoju dwuosobowym). Na śniadania hotelowe decyduje się zdecydowana większość gości (87%), ale tylko 5% zamawia je w opcji room service.
Jaki jest najważniejszy czynnik wpływający na zmiany w menu śniadaniowym? Blisko połowa badanych hotelarzy jako najistotniejszą przyczynę wskazuje sezonowość produktów, co czwarty podkreśla potrzebę urozmaicenia jadłospisu, a co piąty – wprowadza zmiany w związku z preferencjami i nowymi potrzebami gości.
Czytaj także:
- Pamiątki z podróży, czyli z czego ogołacamy hotele?
- Gdzie tanie hotele w Polsce? A gdzie zapłacisz najwięcej?
Hotelarze otwarci na zmianę. A goście?
Z przeprowadzonego badania wynika, że hotelarze wychodzą naprzeciw potrzebom gości i dostosowują śniadania hotelowe do panujących trendów. Zgodnie z deklaracjami większości badanych pracowników hoteli ich oferta śniadaniowa przewiduje menu dopasowane do potrzeb dzieci, wegetarian, wegan, osób nietolerujących glutenu lub laktozy. Niemal połowa ankietowanych zadeklarowała obecność produktów odpowiednich dla osób odżywiających się ekologicznie.
fot. mat. prasowe
Jak wygląda statystyczny poranny posiłek w polskim hotelu?
Jak wynika z badania HRS, z szerokiego dostosowania oferty do specjalnych potrzeb żywieniowych korzysta co dziesiąty badany. Hotelarze pozostają czujni i w zdecydowanej większości mają dodatkowo możliwość przygotowania śniadania pod indywidualne zamówienie gościa.
fot. mat. prasowe
Dietetyczny
Śniadania hotelowe od kuchni
Jak od kuchni wygląda przygotowanie hotelowego śniadania? W 86% proc. badanych hoteli poranny posiłek przygotowuje jeden lub dwóch kucharzy, w większości obiektów obsługa bufetu liczy od jednej do czterech osób. Goście pytani o to, za co najbardziej cenią śniadania hotelowe, podkreślają duży wybór różnorodnych posiłków (50% ankietowanych) oraz brak konieczności uczestnictwa w przygotowaniu śniadania.
Informacje o badaniu
Podczas trzytygodniowego badania na ankietę dla branży hotelarskiej odpowiedziało 269 hotelarzy (w 41% odpowiadającymi byli dyrektorzy hoteli), natomiast kwestionariusz dla gości wypełniły 764 osoby.
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)