Do dalekich podróży zachęca kuchnia regionalna?
2018-06-23 00:55
Lokalne jedzenie - Tokyo © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Wakacje 2015: Wybieramy Grecję i wysoki standard
Opracowany na zlecenie portalu Hotels.com® raport Tasty Travel wyraźnie dowodzi, jak ważne są dla turystów kulinaria. Okazuje się, że dla co drugiego Polaka najbardziej zapadającym w pamięć elementem podróży jest kuchnia regionalna, a kulinarne upodobania bywają jednym z decydujących czynników przy planowaniu wyjazdu.Dziś odwiedzanie lokalnych restauracji to coś, co zastępuje zwiedzanie muzeów i galerii czy wizyty w klubach. Co więcej, ponad 3/4 badanych przyznaje, ze bardziej niż zdjęcia bliskich woli publikować fotografie spożywanego lunchu zamiast bliskich osób. Za wzrost popularności fotografii kulinarnej odpowiedzialne są oczywiście media społecznościowe - w czasie tygodniowych wakacji millenialsi publikują przeciętnie 142 zdjęcia, a bohaterem niemal co czwartego jest jedzenie. Skąd taki wynik? Fotografie jedzenia są nie tylko miłe dla oka, ale świadczą także o stylu życia młodych ludzi – wielkomiejskim bywaniu w popularnych restauracjach oraz podróżowaniu do dalekich miejsc, posiadających własne lokalne potrawy i inną od ich rodzimej, kulturę jedzenia.
Zainteresowanie jedzeniem wśród młodych ludzi wynika z faktu, że jest ono jednym z najprzyjemniejszych doznań oraz, podobnie jak podróże, dostarcza niezapomnianych wrażeń. Naturalną rzeczą jest więc, że młode pokolenie definiuje swoje wakacje przez to co i w jaki sposób może zjeść oraz jak dobre posty dzięki temu będzie mogło umieścić na Instagramie – mówi Johan Svanstrom, Prezes Hotels.com.
fot. mat. prasowe
Lokalne jedzenie - Włochy
Klasyczny croissant w dalszym ciągu wygrywa z egzotyką
Według badania Hotels.com® miłośnicy jedzenia na kierunek swojej podróży najchętniej wybierają Paryż (25%), Tokio (23%) oraz Rzym (22%). Najczęściej fotografowanym daniem natomiast jest klasyczna pizza. Amerykańskie kaloryczne desery typu donat czy kolorowy shake znalazły się na drugim miejscu. Ponadto, młodzi ludzie skorzy są do kulinarnych eksperymentów i chętnie próbują lokalnych, często ekstremalnych potraw np. kurze łapki (19%) czy lody o smaku czosnkowym (17%).
fot. mat. prasowe
Lokalne jedzenie - Francja
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)