Branża spożywcza. Ryzyko bez zmian, ale...
2019-01-11 00:36
Sklep spożywczy © chachanit - Fotolia.com
Polska branża spożywcza radzi sobie całkiem dobrze, o czym świadczyć może chociażby najnowszy Market Monitor firmy Atradius. Z opracowania wynika, że prognozy ryzyka kredytowego dla sektora są stabilne, a jego rozwój jest następstwem zarówno silnego popytu krajowego, jak i ekspansji na rynki zagraniczne. Warto jednak podkreślić, że oceny dla poszczególnych podsektorów nie są identyczne.
Przeczytaj także: Branża spożywcza: rośnie wartość dodana, ale i niewypłacalności
Analitycy podkreślają jednak istnienie dużej konkurencji w polskiej branży spożywczej, zwłaszcza w odniesieniu do cen. I wprawdzie zyski większości jej przedstawicieli charakteryzują się stabilnością, to raczej należą one do skromnych i wiele firm wręcz walczy o to, by wyjść na plus. Na wyższe mogą liczyć jedynie najwięksi gracze oraz małe, wyspecjalizowane podmioty.Średni czas płatności w polskim przemyśle spożywczym to 30 dni. Liczba przedłużających się płatności jest na ogół wysoka, ponieważ duże firmy wykorzystują swoją przewagę wobec dostawców. Żądają długich terminów płatności lub przedłużają płatności w celu poprawy własnego cashflow. Zatory płatnicze nie wpływają jednak znacząco na niewypłacalność branży spożywczej, której poziom jest średni w porównaniu do innych sektorów, a w 2019 r. nie przewiduje się jego większego wzrostu – podkreśla Arkadiusz Taraszkiewicz, regionalny dyrektor ds. oceny ryzyka w Atradius.
Ocena ryzyka jest różna w zależności od podsektora. Neutralnie oceniany jest podsektor mięsny, gdzie segment produkcji drobiu ma się dobrze, z kolei problemy odczuwają hodowcy wieprzowiny z powodu Afrykańskiego Pomoru Świń (AFS). Według analityków, sektor odczuje korzyści z uwagi na spodziewane inwestycje dużych, międzynarodowych graczy. Dobrą ocenę analityków zyskuje polski przemysł mleczarski, z kolei dla przekąsek i napojów prognozy są neutralne, z uwagi na problem dużej konkurencji cenowej. Dużą niewiadomą dla eksporterów pozostaje Brexit oraz jego skutki.
fot. chachanit - Fotolia.com
Sklep spożywczy
Negatywną ocenę analityków Atradius otrzymuje sektor handlu detalicznego oraz hurtowego artykułami spożywczymi, gdzie wielu średnich graczy operuje niewielkimi lub wręcz ujemnymi marżami z powodu dużej konkurencji cenowej. Nie bez znaczenia dla tych firm jest również ograniczenie handlu w niedziele. Warto tutaj wspomnieć problemy takich krajowych sieci jak Piotr i Paweł oraz Bać Pol.
Globalnie, sektor spożywczy ma się dość dobrze, ze stabilną lub dobrą oceną ryzyka kredytowego w wielu krajach. Pomimo zwiększonej niepewności związanej z rosnącymi sporami handlowymi, rynki żywnościowe pozostają względnie stabilne. Na sytuację branży spożywczej wpływają zmieniające się nawyki konsumentów, którzy domagają się pełnej informacji w zakresie składników, procesów produkcyjnych i łańcuchów dostaw, a także nowe rozwiązania technologiczne, które są wykorzystywane w produkcji żywności.
Przeczytaj także:
Brexit: ile straci polski eksport żywności?
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)