Produkcja zwierzęca 2005
2006-06-28 00:04

© fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Polskie rolnictwo to 6% eksportu UE. Potrzebne innowacje
Produkcja podstawowych produktów zwierzęcych kształtowała się następująco:- żywiec rzeźny ogółem - 4698,8 tys. ton, tj. o 2,9% więcej niż przed rokiem,
- mleko - 11575,5 mln litrów, tj. o 0,9% więcej niż w 2004 r.,
- jaja kurze - 9640,2 mln sztuk, tj. o 4,2% więcej niż przed rokiem.
W 2005 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wzrosła o 1,6% (o 65 litrów), nieśność kur zwiększyła się o 5,1% (o 10 jaj od 1 nioski), a wydajność wełny od 1 owcy zwiększyła się o 3,2% do poziomu 3,2 kg.
Żywiec rzeźny
W 2005 r. wyprodukowano 4698,8 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, tj. o 133,8 tys. ton (o 2,9%) więcej niż w 2004 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła1) produkcja ogółem wyniosła 3565,2 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 103,5 tys. ton, tj. o 3,0%.
W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2005 r. 4277,6 tys. ton żywca rzeźnego, (o 2,8% więcej niż w 2004 r.), co stanowiło 91,0% produkcji krajowej.
Produkcja żywca rzeźnego w 2005 r. według gatunków wynosiła:
- wołowego - 598,6 tys. ton (w 2004 r. 611,1 tys. ton), tj. o 2,0% mniej,
- cielęcego - 61,5 tys. ton (w 2004 r. 58,7 tys. ton), tj. o 4,8 % więcej,
- wieprzowego - 2540,0 tys. ton (w 2004 r. 2537,9 tys. ton), tj. o 0,1% więcej,
- baraniego - 5,1 tys. ton (w 2004 r. 5,7 tys. ton), tj. o 12,2% mniej,
- końskiego - 33,9 tys. ton (w 2004 r. 34,6 tys. ton), tj. o 2,2% mniej,
- drobiowego - 1452,0 tys. ton (w 2004 r. 1308,7 tys. ton), tj. o 11,0% więcej.
fot. mat. prasowe
![OECD: kryzysu w rolnictwie jeszcze nie ma [© christian42 - Fotolia.com] OECD: kryzysu w rolnictwie jeszcze nie ma](https://s3.egospodarka.pl/grafika/rolnictwo/OECD-kryzysu-w-rolnictwie-jeszcze-nie-ma-zaGbha.jpg)
oprac. : Joanna Kujawa / eGospodarka.pl