BistroBot od foodRobotics. Następca kuchenki mikrofalowej?
2020-01-29 12:26
Przeczytaj także: Maszyny vendingowe z MasterCard PayPass
Stworzenie automatu do sprzedaży wysokojakościowych posiłków gorących wydawało się prostym pomysłem - wystarczy połączyć ze sobą chłodziarkę lub zamrażarkę, kuchenkę mikrofalową oraz blok sterujący i obsługujący płatności. Problemem jednak okazał się blok podgrzewania. Konstruktorom chodziło o uzyskanie potrawy maksymalnie zbliżonej do świeżego dania restauracyjnego.Podgrzanie głęboko zamrożonego dania musiało być szybkie i nie powodujące utraty walorów smakowych. Konieczne było podgrzewanie mikrofalowe. Jednak należało wyeliminować wady takiego podgrzewania, czyli nierównomierne ogrzanie potrawy, zmianę konsystencji dania i wysuszenie potrawy.
– Przed naszymi konstruktorami stanęło więc zadanie opracowania systemu podgrzewania eliminującego wady typowej kuchenki mikrofalowej, umożliwiającego dodatkowo szybkie podpiekanie dań – wyjaśnia Michał Turów, Główny Konstruktor w foodRobotics.
W efekcie prac inżynierów powstał zintegrowany blok grzewczy, który za pomocą odpowiedniej emisji mikrofal podgrzewa danie w całej objętości, eliminując ryzyko poparzenia ust przez bardzo gorące punkty. Wysokowydajny element grzewczy IR (bazujący na opiekaniu za pomocą promieniowania podczerwonego) umożliwia z kolei podpieczenie dania w celu uzyskania chrupkiej, apetycznej powierzchni, bez wysuszania potrawy.
fot. mat. prasowe
BistroBot - komora grzewcza
Zintegrowany blok grzewczy za pomocą odpowiedniej emisji mikrofal podgrzewa danie w całej objętości, eliminując ryzyko poparzenia ust przez bardzo gorące punkty.
System podgrzewania został objęty ochroną patentową ważną na terenie całej Unii Europejskiej.
Opatentowana komora grzewcza stała się sercem BistroBota®, automatu vendingowego do sprzedaży ciepłych posiłków. System grzewczy, nie psujący jakości podgrzewanych potraw, umożliwił wprowadzenie do sprzedaży dań restauracyjnych. Menu BistroBota® to kulinarne przedsięwzięcie kucharzy Meating Point, pracujących pod okiem szefa kuchni Łukasza Bularza.
System podgrzewania opatentowany przez Food Robotics może również stanowić bazę do stworzenia samodzielnego urządzenia, błyskawicznie podgrzewającego potrawy bez utraty ich jakości.
![Automaty sprzedające coraz popularniejsze w Polsce [© Scanrail - Fotolia.com] Automaty sprzedające coraz popularniejsze w Polsce](https://s3.egospodarka.pl/grafika/automaty-sprzedajace/Automaty-sprzedajace-coraz-popularniejsze-w-Polsce-apURW9.jpg)
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)