Jak ewoluują nawyki żywieniowe?
2021-10-26 11:43
Przeczytaj także: Jak pandemia zmieniła zwyczaje kulinarne Polaków?
Z tego tekstu dowiesz się m.in.:
- Jaki odsetek Polaków przyznaje, że gotuje w domu?
- Czy lubimy eksperymentować w kuchni?
- Czy wykazujemy się dbałością o prawidłowe nawyki żywieniowe?
W latach 90-tych robiliśmy zakupy w hipermarketach (rzadziej) i na bazarach (częściej), dziś najchętniej kupujemy w dyskontach, które łączą zalety sklepu osiedlowego i hipermarketu, oferując szeroki wybór produktów, szeroką ofertę owoców i warzyw oraz bliskość i dostępność. Rzadziej gotujemy, chętniej korzystamy z półproduktów, które są coraz lepszej jakości, częściej jadamy na mieście i zamawiamy jedzenie do domu - tu od lat niezmiennie króluje pizza, zaraz przed kebabem.
fot. mat. prasowe
Gotowanie w domu
8 na 10 Polaków gotuje w domu przynajmniej raz w tygodniu
Jak wynika z badania IPSOS dla sieci Biedronka Polacy przygotowują dania tradycyjnej kuchni w nowy sposób, są lżejsze, dodajemy do nich nowe składniki. Jako społeczeństwo jesteśmy otwarci na eksperymentowanie w kuchni, obiady, które jadamy są bardzo zróżnicowane. Inne wybierają ludzie młodzi, inne osoby z dziećmi (dużo zup i dań mącznych), inne osoby starsze, ale pod pewnymi względami wciąż nasze żywienie wygląda podobnie (na śniadania i kolacje najchętniej jemy kanapki, a w weekend wracamy do tradycyjnych smaków takich jak rosół, pomidorowa, ziemniaki).
Mimo przywiązania do tradycji niemal 60 proc. Polaków lubi eksperymentować, stosować nowe przepisy, próbować nowe dania. Dla 82 proc. Polaków jedzenie jest prawdziwą przyjemnością, a dla 73 proc. doznania smakowe są w jedzeniu ważniejsze niż aspekty zdrowotne. 65 proc. Polaków ma zdecydowaną słabość do słodyczy i przekąsek, a 58 proc. dziennie zjada więcej kalorii niż potrzebuje.
W porównaniu z tym co jedliśmy 25 lat temu, dzisiaj nasze nawyki żywieniowe prezentują się nieco inaczej - konsumujemy m. in. więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa, jogurtów, mrożonych warzyw i oliwy z oliwek. Białe pieczywo, mleko, jajka i olej jemy na podobnym poziomie.
Z raportu płyną optymistyczne wnioski: 63 proc. Polaków ogranicza obecnie ilości spożywanego cukru, a połowa soli i tłuszczu. Ponad połowa z nas pije codziennie 1,5-2 l wody, a prawie połowa codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. 45 proc. Polaków ogranicza ilość spożywanych produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i inne substancje dodatkowe E. Pochodzenie produktów ma dla nas duże znaczenie. Dotyczy to szczególnie produktów świeżych.
![Kuchnia polska. Jak gotują internauci? [© luckybusiness - Fotolia.com] Kuchnia polska. Jak gotują internauci?](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/zwyczaje-konsumentow/Kuchnia-polska-Jak-gotuja-internauci-202489-150x100crop.jpg)
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)