eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościKomunikaty firmTop rozwiązania ekologiczne w branży hotelarskiej

Top rozwiązania ekologiczne w branży hotelarskiej

2024-06-26 12:50

Top rozwiązania ekologiczne w branży hotelarskiej

Top rozwiązania ekologiczne w branży hotelarskiej © stock.adobe.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (4)

Komunikat PR

Prowadzisz ekologiczny hotel lub chcesz prowadzić zrównoważony biznes? Sprawdź, jakie działania proekologiczne możesz wprowadzić.

Ponad 5% światowej emisji dwutlenku węgla - tyle wg Światowej Organizacji Turystyki Narodów Zjednoczonych generuje turystyka. Okazuje się też, że ponad 80% podróżujących wybrałoby zrównoważone miejsce noclegowe nawet jeśli wymagałoby to dopłaty. Ekologiczne hotele to nowy standard wpisujący się w trendy. Oferując usługi, trzeba już myśleć nie tylko o kwestiach ekonomicznych czy komforcie gości, ale też innowacyjnych działaniach proekologicznych. Które z nich są najczęściej wykorzystywane w branży hotelarskiej?

Działania proekologiczne w hotelach – dlaczego są tak ważne?


Ekologiczne rozwiązania w hotelu to nie tylko głośny trend. Stają się one już społecznym obowiązkiem, a ponadto są coraz częściej poszukiwane przez podróżujących na całym świecie. Hotelowi goście coraz baczniej przyglądają się nie tylko drobnym zmianom proekologicznym, ale też wybierają obiekty, które stworzono z myślą o poszanowaniu środowiska, bioróżnorodności, krajobrazu czy lokalnej społeczności.

Coraz ważniejsze stają się też oceny hoteli dostępne w wielu serwisach internetowych. To często one przesądzają o tym, czy dany obiekt zostanie wybrany spośród konkurencji. Stosowanie ekologicznych rozwiązań może sprawić, że opinia gości – coraz bardziej świadomych i poszukujących miejsc działających w sposób zrównoważony – będzie lepsza. Jednocześnie ocena może spaść nawet do 3 gwiazdek na 5, jeśli hotel nie będzie ekologiczny.

Działania proekologiczne w hotelach stają się więc pomysłem na rozwój, przyciągnięcie nowych klientów i dołączenie do globalnych zmian na rzecz klimatu. Dlaczego jeszcze są tak ważne? Z danych wynika, że jeden nocleg w hotelu o wysokim standardzie wiąże się ze zużyciem nawet kilkukrotnie większej ilości wody, niż w domowych warunkach. Średnie dzienne zużycie wody na jeden pokój hotelowy to od 380 do nawet 1500 litrów[1].

Wzrasta też zużycie energii elektrycznej. Pobyt w hotelu może generować również większą ilość odpadów, np. jednorazowych pojemników na kosmetyki czy plastikowych butelek po wodzie. Jakie ekologiczne rozwiązania w hotelu można wdrożyć, aby prowadzić go w zrównoważony sposób?

Top rozwiązania ekologiczne w hotelach. Certyfikacje ekologiczne


Działania proekologiczne można wdrożyć już na etapie projektowym. Ekologiczne budynki to bieżący trend, który ciągle się rozwija, m.in. wraz z coraz większą popularnością domów pasywnych czy instalacji fotowoltaicznych. Znaczenie ma też wybór lokalizacji tak, aby budowa nie zaburzyła ekosystemu i krajobrazu. W celu jeszcze lepszego dostosowania hotelu do zastanych warunków oraz racjonalnego wprowadzenia wszelkich działań proekologicznych warto postarać się o certyfikaty, m.in.:

• LEED – certyfikat ekologicznego budynku (ang. Leadership in Energy & Environmental Design)

LEED to amerykański system oceny budownictwa stosowany na całym świecie (dokładnie w 168 krajach) stworzony przez USGBC (U.S. Green Building Council). Podczas procesu certyfikacji zwracana jest uwaga na aspekty budownictwa zrównoważonego takie jak: lokalizacja, rodzaj terenu, zintegrowany proces projektowania, zużycie energii i wody, rodzaj użytych materiałów, jakość środowiska wewnętrznego oraz innowacyjność rozwiązań. Od 2016 roku obowiązuje czwarta wersja certyfikatu, który może być przyznany na kilku poziomach: Certified, Silver, Gold i Platinum.

• BREEAM (ang. Building Research Establishment Environmental Assessment Method)

Brytyjski sposób certyfikacji, który powstał w 1990 roku i aktualnie jest stosowany w 77 krajach, również w Polsce. Proces certyfikacji jest tutaj kontrolowany przez asesora, który sprawdza rozwiązania systemowe dotyczące. Certyfikat wyróżnia 10 kategorii: zdrowie i dobre samopoczucie, zarządzanie, energia, woda, materiały, odpady, wykorzystanie terenu, ekologia, zanieczyszczenia, innowacje, transport.

• GREEN KEY

Międzynarodowy, prestiżowy system certyfikacji obiektów turystycznych, który powstał w 1994 roku w Danii, a w 2002 roku został włączony do Fundacji na rzecz Edukacji Ekologicznej (Fundation for Enviromental Education). Sprawdza kryteria związane z odpowiedzialnością za środowisko naturalne. Bierze pod uwagę także budowanie świadomości ekologicznej gości oraz współpracę z lokalną społecznością.

• EU ECOLABEL

EU Ecolabel to europejski znak ekologiczny ustanowiony w 1992 roku w celu zachęty wprowadzania rozwiązań ekologicznych. Kojarzony jest raczej z branżą tekstylną, kosmetyczną, detergentów, farb i lakierów oraz papierów, ale certyfikat przyznawany jest od 2017 roku także obiektom turystycznym. W Polsce proces prowadzony jest przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A. Podstawą jest spełnienie lokalnych oraz unijnych przepisów, które dotyczą: izolacji termicznej, efektywności energetycznej, korzystania z zasobów wodnych i uzdatniania wody, odprowadzania ścieków, zarządzania odpadami, warunków higieny i bezpieczeństwa pracowników, serwisowania wyposażenia itp.

Uzyskanie certyfikatu jest najlepszym, bo niezależnym potwierdzeniem wdrożenia działań proekologicznych przez hotel. Może on przekonać gości wrażliwych na kwestie ekologii oraz usystematyzować wszelkie działania, jakich podejmujemy się podczas prowadzenia biznesu.

fot. stock.adobe.com

Certyfikacje ekologiczne

W celu jeszcze lepszego dostosowania hotelu do zastanych warunków oraz racjonalnego wprowadzenia wszelkich działań proekologicznych warto postarać się o certyfikaty.


Działania proekologiczne w hotelu. Ekologiczne dyspensery zamiast plastikowych butelek


Jak już zostało wspomniane, w jako gość w hotelu zużywasz kilkukrotnie więcej wody, niż w domu. Dlatego to na zarządzających miejscami noclegowymi spoczywa odpowiedzialność za obniżenie tego zużycia. Jest to korzystne z punktu widzenia ekologii i ekonomii, a do tego praktyczne.

Okazuje się, że wprowadzenie ekologicznych dyspenserów zamiast wody butelkowanej w restauracjach i barach znacznie ułatwia organizację. Nie musisz nadzorować cyklicznych zamówień, magazynować dużych ilości butelek, a później zarządzać ogromną ilością odpadów plastikowych. Warto też wybrać dostawcę dyspenserów, który zwraca uwagę na własny ślad węglowy i uzyskał odpowiednie certyfikaty. Przykładowo BRITA została wyróżniona oznaczeniem Silver Label Eco Vadis – największego i jednego z najbardziej godnych zaufania wystawców ocen zrównoważonego rozwoju biznesu. Wpływ dostawców na środowisko ma też przełożenie na twój ślad węglowy. Przejście z wody butelkowanej na dyspenser zmniejsza emisję CO2 nawet o 86%.

Nowoczesne, ekologiczne hotele rezygnują więc z serwowania wody w jednorazowych opakowaniach na rzecz dyspenserów nablatowych i wolnostojących, np. BRITA Top Pro, oferujących cztery rodzaje wody(nieschłodzoną lub schłodzoną niegazowaną, gazowaną i lekko gazowaną), czy dystrybutorów z dodatkowo zamontowanym bojlerem, np. BRITA Extra C-Tap, dzięki czemu gorący napar jest dostępny dla gości przez całą dobę.

fot. stock.adobe.com

Ekologiczne dyspensery zamiast plastikowych butelek

Wprowadzenie ekologicznych dyspenserów zamiast wody butelkowanej w restauracjach i barach znacznie ułatwia organizację. Nie musisz nadzorować cyklicznych zamówień, magazynować dużych ilości butelek, a później zarządzać ogromną ilością odpadów plastikowych.


Dystrybutor wody do zabudowy, wolnostojący albo nablatowy można zainstalować na każdym piętrze, przy recepcji, w hotelowej restauracji czy na sali konferencyjnej. Potrzeba jedynie dostępu do źródła prądu i instalacji wodociągowej. Urządzenie pobiera i filtruje wodę bezpośrednio z sieci.

W przypadku dyspenserów wody BRITA pobrana z instalacji wodociągowej kranówka przechodzi przez kolejne elementy filtra CLARITY Protect. Na każdym etapie usuwa niepożądane substancje, a przepuszcza cenne minerały – te same, które znajdują się w wodzie źródlanej i mineralnej – m.in. magnez i wapń[2]. Jak uzdatnianie wody wygląda w praktyce?
  1. Filtr wstępny zatrzymuje duże cząsteczki zanieczyszczeń.
  2. Węgiel aktywny usuwa i redukuje substancje, które odpowiadają za nieprzyjemny smak i aromat wody.
  3. Membrana mikrofiltracyjna blokuje małe cząsteczki oraz 99,999% bakterii i 99,95% cyst.

U wylotu kranu zamontowano system BRITA ThermalGate™, który samoczynnie i cyklicznie dezynfekuje końcówkę wystawioną na kontakt z mikroorganizmami z otoczenia. Działa nawet wtedy, gdy dystrybutor nie jest w użytku. Skuteczność tego rozwiązania w walce z zarazkami została zweryfikowane i potwierdzone przez niezależne laboratorium (Instytut Zagłębia Ruhrgebiets). System ten gwarantuje pełną higienę dyspensera, nawet gdy duża liczba gości hotelowych korzysta z wody na korytarzu w różnych momentach dnia. To opatentowane rozwiązanie BRITA opracowała w oparciu o ponad 20-letnie doświadczenie na rynku ochrony zdrowia.

Warto wiedzieć, że BRITA oferuje również eleganckie szklane butelki z logo oraz akcesoria potrzebne do usprawnienia logistyki (np. kratki do mycia i skrzynki do przechowywania butelek). Dodatkowo firma dba o swój zrównoważony rozwój i stale monitoruje ślad węglowy, czego dowodem jest brązowy medal EcoVadis za zrównoważone prowadzenie biznesu.

fot. stock.adobe.com

Ekologiczne hotele rezygnują z jednorazowych rozwiązań

Warto wiedzieć, że BRITA oferuje również eleganckie szklane butelki z logo oraz akcesoria potrzebne do usprawnienia logistyki (np. kratki do mycia i skrzynki do przechowywania butelek).


Ekologiczne hotele rezygnują z jednorazowych rozwiązań


Ekologiczne hotele nie tylko zamieniają plastikowe butelki i kubki na wodę na dyspensery w holach i restauracjach czy szklane butelki z logo do serwowania napojów. Rezygnują również z innych jednorazowych akcesoriów, które mają uprzyjemnić gościom pobyt. Znikają miniaturki kosmetyków, a w ich miejsce pojawiają się pojemniki do wielokrotnego uzupełniania. Jest to działanie proekologiczne i optymalizujące logistykę. O wiele bardziej ekonomiczne i ekologiczne jest zamówienie kosmetyków w dużych opakowaniach hurtowych i pojemników typu refill.

Ekologiczne hotele wysokiej klasy oferują swoim gościom akcesoria takie jak grzebienie, szczotki do włosów i szczoteczki do zębów na życzenie w recepcji (nie każdy przyjeżdżający będzie potrzebował pełni wyposażenia), aby niepotrzebnie nie generować dużej ilości odpadów (produkty w naruszonych opakowaniach muszą być wyrzucane).

Proekologiczne działania obniżające zużycie energii elektrycznej w hotelach


W kilkugwiazdkowych hotelach dba się również o oszczędzanie energii elektrycznej, m.in. dzięki systemom automatycznego gaszenia świateł i odłączania nieużywanych gniazdek po wyjęciu karty do pokoju. Jeśli w łazienkach znajduje się wentylacja mechaniczna, to spina się ją z oświetleniem, by wyłączała się po zgaszeniu światła. Coraz częściej montuje się również panele fotowoltaiczne oraz udostępnia gościom ładowarki dla samochodów elektrycznych.

Planując działania proekologiczne w hotelu, zwróć uwagę na producentów usług, z których korzystasz. Wspieraj lokalnych twórców i rzemieślników oraz wybieraj te marki, które dbają o zrównoważony rozwój. Celem jest znalezienie tych, które monitorują zużycie CO2 podczas produkcji, dbają o recykling oraz ciągle obniżają zużycie zasobów. Dzięki temu Twoje działania będą miały znaczenie na szerszą skalę.

Bibliografia:
  1. https://www.unwto.org/news/tourisms-carbon-emissions-measured-in-landmark-report-launched-at-cop25
  2. https://www.statista.com/statistics/1055777/sustainable-travel-travelers-staying-in-green-lodging-in-the-next-year/
  3. https://hotel-management.pl/certyfikacje-ekologiczne-dla-hoteli-w-polsce/
  4. https://bregroup.com/products/breeam/
  5. https://architektura.info/architektura_zrownowazona/zielone_innowacje2/certyfikat_breeam
  6. https://www.officelist.pl/blog/breeam-leed-i-well-co-certyfikaty-mowia-o-budynku?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2a6wBhCVARIsABPeH1trJA3StMs8TAPHhXSHGUwMox8QzdK284_LdFfPvNJfgmDTvqXYJhkaAqSoEALw_wcB
  7. https://g4e.pl/uslugi/certyfikaty-leed/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2a6wBhCVARIsABPeH1vQLy1BKfuqPmxN3ChMEHtD96tEjABqqm4oim12v8TvrqsMVSo7CPsaAm-ZEALw_wcB
  8. https://msit.gov.pl/pl/aktualnosci/4787,Miedzynarodowy-program-Green-Key.html

Źródło:
[1] https://www.e-hotelarz.pl/artykul/85002/eko-logicznie-i-eko-nomicznie-czyli-8-krokow-do-redukcji-zuzycia-wody-w-hotelu/.
[2] https://dietetycy.org.pl/woda-dlaczego-taka-wazna/

oprac. : Komunikat PR

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: