Cypryjskie warzywa 2006
2007-03-17 00:21
Przeczytaj także: Cypryjskie cytrusy X.2005-V.2006
W okresie tym Cypr wyeksportował 8.995 ton świeżych warzyw, co oznacza niewielki (1,1%) spadek w porównaniu z rokiem 2005, kiedy to eksport wyniósł 9.095 ton. Wśród wyeksportowanych przez Cypr świeżych warzyw (bez ziemniaków) czołowe pozycje zajmują:- Kolendra - 3 303 tony
- Szpinak - 1 800 ton
- Okra - 1 020 ton
- Kozieradka - 612 ton
- Pietruszka - 612 ton
Polska z importem wynoszącym 39 ton (0,4% cypryjskiego eksportu warzyw) zajęła 8 miejsce wśród krajów UE.
Eksport do krajów trzecich wyniósł 165 ton, największym odbiorcą była Norwegia – 132 tony (1,6%), następnie Szwajcaria – 21 ton (0,25%), Emiraty Arabskie, Kanada i Singapur.
Wielka Brytania importuje z Cypru niemal wszystkie warzywa dostępne w ofercie eksportowej kraju, przede wszystkim zaś kolendrę, szpinak, kozieradkę, pietruszkę, okrę, koperek i rukolę.
Aż 98% francuskiego importu warzyw z Cypru stanowi okra. Szwecja importuje głównie kolendrę i miętę, a Niemcy koperek, miętę i rozmaryn. Polska natomiast sprowadza z Cypru przede wszystkim koperek, w dalszej kolejności rukolę, bazylię, miętę, kolendrę, pietruszkę, rozmaryn, szpinak, botwinę, tymianek i szałwię.
Najważniejsi cypryjscy eksporterzy świeżych warzyw to firmy: Alion Vegetable&Fruit Co. Ltd., Kourtellaris Imports&Exports Ltd., Vepro Co. Ltd., Malliotis Andreas Co. Ltd.
oprac. : Aleksander Walczak / eGospodarka.pl