Ceny mąki i chleba będą spadać
2007-05-01 00:42
GUS potwierdził, że przez zimę nie wydarzyło się nic takiego, co mogłoby zagrozić uprawom - podaje "Życie Warszawy". O ile nie nawiedzi nas w tym roku susza, ceny żywności powinny spadać.
Przeczytaj także: Wzrost cen największą bolączką branży spożywczej w Europie Środkowej
Zgodnie z komunikatem Głównego Urzędu Statystycznego, zboża, truskawki i drzewa owocowe przezimowały bardzo dobrze. Niewielkie szkody odnotowano wyłącznie w skali lokalnej.To bardzo dobra informacja dla konsumentów, którzy mogą się spodziewać spadku cen żywności, w tym zwłaszcza produktów mącznych. Według prognoz Agencji Rynku Rolnego, tegoroczne zbiory zbóż będą nawet o 26-30 proc. większe niż w roku ubiegłym, kiedy to około jedną piątą upraw zniszczyła lipcowa susza.
Jeśli prognozy potwierdzą się, ceny pszenicy i żyta mogą być we wrześniu niższe nawet o ponad 40 procent. W dalszej kolejności przełoży się to na spadek cen mąki i produktów mącznych, takich jak pieczywo i makarony. - Ale nie liczmy na to, że ceny tych towarów spadną o tyle samo, ile zboża - przestrzega Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Tańsze niż przed rokiem powinny być również warzywa i owoce. Jednak i w tym przypadku nie należy się spodziewać drastycznych spadków cen. - Jesteśmy coraz bardziej zamożni, a to z kolei powoduje racjonalizację diety: jesteśmy skłonni więcej wydawać na soki, warzywa oraz owoce - tłumaczy Świetlik.
Przeczytaj także:
Polska: wydarzenia tygodnia 14/2015
oprac. : Jakub Parnes / Polska.pl