Budżet domowy 2006
2007-06-29 00:15
Przeczytaj także: Budżet domowy 2006
Wydatki podstawowe nie sięgały natomiast nawet połowy ogółu wydatków u 20% osób o najwyższych dochodach (w gospodarstwach ogółem – 35,1%, pracowników – 31,5%, emerytów i rencistów – 42,5%). W porównaniu do ubiegłego roku obciążenie budżetów rodzinnych podstawowymi wydatkami, zarówno rodzin najuboższych jak i najbogatszych uległo nieznacznemu obniżeniu (średnio o 0,4 pkt. procentowego).
W 2006 r. poziom przeciętnych miesięcznych wydatków 20% osób o najwyższych dochodach w gospodarstwach ogółem wyniósł 1402 zł na osobę i był 4-krotnie wyższy od poziomu wydatków 20% osób o najniższych dochodach. W gospodarstwach pracowników 20% osób najzamożniejszych wydawało przeciętnie 1425 zł na osobę, tj. 4,2-kronie więcej niż 20% osób najbiedniejszych, a w gospodarstwach emerytów i rencistów – 1373 zł na osobę, tj. 3,7-krotnie więcej.
W porównaniu z rokiem poprzednim w relacjach między poziomami wydatków osób najbogatszych i najbiedniejszych w gospodarstwach domowych ogółem, jak i w gospodarstwach pracowników oraz emerytów i rencistów nie odnotowano istotnych zmian.
Podobnie jak w dwóch poprzednich latach najmniejsze zróżnicowanie między osobami najzamożniejszymi a najbiedniejszymi dotyczyło wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe (2-krotna przewaga wydatków osób o najwyższych dochodach nad wydatkami osób najbiedniejszych). Znacznie większe różnice pomiędzy tymi grupami osób wystąpiły w odniesieniu do wydatków na towary i usługi nieżywnościowe, przy czym skala różnic zależała od grupy potrzeb i grupy społeczno-ekonomicznej gospodarstw (w gospodarstwach ogółem – około 5,1-krotna, w tym u pracowników przeciętnie – około 5,4-krotna, a u emerytów i rencistów – około 4,4-krotna).
Spożycie ilościowe żywności
Rok 2006 był kolejnym, w którym poziom spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych uległ obniżeniu –głównie spożycie warzyw (o 11%), w tym ziemniaków (o 14,4%). Ponadto obniżyło się spożycie pieczywa i produktów zbożowych (poza makaronem), mleka, jaj, tłuszczów (z wyłączeniem masła), owoców (poza owocami cytrusowymi). We wszystkich grupach społeczno-ekonomicznych nieznacznie wzrosło spożycie wędlin wysokogatunkowych i kiełbas trwałych (o 5,6%), zwłaszcza w gospodarstwach rolników (o 15,4%).
Poziom spożycia większości artykułów żywnościowych, poza podstawowymi takimi jak np.: pieczywo, mąka, makaron, cukier, jaja, ziemniaki, zależy od dochodów gospodarstwa domowego. W gospodarstwach 20% osób o najwyższych dochodach (V grupa kwintylowa) często kilkakrotnie więcej niż w gospodarstwach o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano relatywnie droższych produktów żywnościowych, jak np. wysokogatunkowych przetworów mięsnych, ryb, jogurtów, owoców, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, wód mineralnych, soków owocowych i warzywnych.
Na przykład w gospodarstwach domowych ogółem osiągających najwyższe dochody (V kwintyl) w 2006 r. spożywano ponad 6-krotnie więcej soków warzywnych, prawie 5-krotnie więcej wód mineralnych i źródlanych oraz soków owocowych, ponad 3-krotnie więcej owoców cytrusowych i wysokogatunkowych przetworów mięsnych, niż w rodzinach o najniższych dochodach (I kwintyl).
Przeczytaj także:
Budżet domowy 2012
oprac. : Aleksander Walczak / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
gospodarstwa domowe, warunki życia Polaków, sytuacja materialna gospodarstw domowych