Inflacja IX 2006-IX 2007
2007-10-27 00:11
Przeczytaj także: Inflacja w 2004 r.
Spośród napojów bezalkoholowych, największy wzrost dotyczył kawy – o 7,6%, będący wynikiem wzrostu cen kawy na rynkach światowych. Nastąpiły również podwyżki cen soków – o 5,4% w skali roku.
Podobne tendencje, tj. przyspieszenie tempa wzrostu, odnotowano również w zakresie cen produkcji sprzedanej przemysłu. Wzrosły ceny produkcji artykułów spożywczych i napojów – o 4,6% (w tym wytwarzania wyrobów mleczarskich o 17,4%, wytwarzania produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych – o 7,5% oraz produkcji, przetwórstwa i konserwowania mięsa i wyrobów z mięsa – o 3,8%).
Zróżnicowanie terytorialne
Poziomy i dynamika cen podstawowych produktów żywnościowych wykazują dość duże zróżnicowanie terytorialne.
We wrześniu br. chleb pszenno-żytni w porównaniu z wrześniem ub. roku najbardziej podrożał w województwach: łódzkim i świętokrzyskim (po ok. 23%), a najmniejszym stopniu w województwie opolskim (o ok. 6%). Za mąkę pszenną we wrześniu br. konsumenci płacili najwięcej w województwie lubelskim i tam też odnotowano najwyższą dynamikę cen w skali roku (wzrost o ok. 35%). Najmniej podrożała mąka w województwie lubuskim (o ok. 11%) i była tańsza niż w innych województwach. Znaczną skalą zróżnicowania dynamiki cen charakteryzuje się masło (w warmińsko-mazurskim – wzrost o ok. 36%, a w wielkopolskim tylko o ok. 10%). Ser twarogowy półtłusty podrożał o ok. 4% w województwie świętokrzyskim i o ok. 23% w województwie lubelskim. Przeciętne ceny kurcząt w poszczególnych województwach były znacznie mniej zróżnicowane, a wzrost cen w skali roku w poszczególnych województwach wahał się od ok. 18% (lubelskie) do ok. 34% (lubuskie).
Zróżnicowanie wg grup społeczno-ekonomicznych
Podwyżki cen żywności i napojów bezalkoholowych w ostatnich dwunastu miesiącach wpłynęły w różnym stopniu na wielkość wskaźników cen ogółem, obliczonych dla poszczególnych grup gospodarstw domowych. Największy wpływ (1,51 pkt proc.) zaobserwowano w grupie gospodarstw domowych emerytów i rencistów, gdzie udział żywności i napojów bezalkoholowych w ogólnych wydatkach jest największy i wynosi ok. 31%. Natomiast w grupie gospodarstw domowych pracujących na rachunek własny, gdzie udział ten jest najmniejszy (ok. 21%), wzrost cen tych produktów podwyższył wskaźnik cen ogółem o 1,14 pkt proc.
Polska na tle innych krajów UE
Wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych wg Zharmonizowanego Wskaźnika Cen Konsumpcyjnych (HICP), obliczanego wg ujednoliconej metodologii Unii Europejskiej, we wrześniu br. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wyniósł w Polsce 4,9%. Spośród krajów Unii Europejskiej największe podwyżki cen w tej grupie nastąpiły w Bułgarii (wzrost o 25,6%) oraz na Łotwie (wzrost o 14,9%) i Litwie (wzrost o 12,6). W najmniejszym stopniu produkty te podrożały w Holandii (o 0,3%), w Szwecji (o 0,8%) oraz we Francji (o 1,3%).
Przeczytaj także:
Inflacja uderza w dochód rozporządzalny. Jak sobie radzimy?
![Inflacja uderza w dochód rozporządzalny. Jak sobie radzimy? [© DDRockstar - Fotolia.com] Inflacja uderza w dochód rozporządzalny. Jak sobie radzimy?](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/inflacja/Inflacja-uderza-w-dochod-rozporzadzalny-Jak-sobie-radzimy-251518-150x100crop.jpg)
1 2
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
inflacja, wskaźniki cen i usług, ceny towarów i usług konsumpcyjnych, wzrost cen