Przeczytaj także:
Taryfy dynamiczne: Jakie korzyści dla gospodarstw domowych?
Dla analizowanych w raporcie przykładów: biura, restauracji i sklepu, znacznie bardziej opłacalną jest taryfa C12a. Wynika to z faktu, że taryfa C12a ma większą ilość godzin pozaszczytu (godzin, w których energia jest tańsza) w ciągu dnia (11-17 od października do końca marca lub 11-20 od kwietnia do końca września). Powoduje to, że znaczna część energii zużywana w biurze, restauracji lub sklepie jest zużywana poza szczytem, a więc wtedy, gdy energia jest tańsza.
Czy każdy przedsiębiorca w Polsce w tym samym stopniu ograniczy koszty poprzez zmianę taryfy?
Z raportu wynika, że oszczędności w kwocie 20,5 proc. zapewniają sobie przedsiębiorcy prowadzący restaurację w Krakowie lub Nowym Sączu, którzy korzystają z taryfy C12a zamiast C11. Są jednak regiony, w których zmiana taryfy jednostrefowej na dwustrefową jest nieopłacalna. Właściciele restauracji z Łodzi po zmianie taryfy C11 na C12a zapłacą o 1,5 proc. więcej, a po zmianie na C12b o 1,9 proc. więcej.
Potencjalna roczna oszczędność ze zmiany taryfy dla restauracji (w %)
Potencjalna roczna oszczędność ze zmiany taryfy dla restauracji (w %)
Kliknij, aby przejść do galerii (5)
Jak zaznacza Verivox.pl, zmieniając taryfę należy pamiętać o tym, że wpływ na opłacalność zmiany mają wysokości cen energii i opłat dystrybucyjnych, które są ustalane przez zakłady energetyczne. Poziomy te różnią się pomiędzy zakładami i dlatego występują znaczne różnice regionalne w opłacalności zmiany taryfy.