Branża mięsna w trudnej sytuacji
2009-07-27 13:34
Przeczytaj także: Branża mięsna inwestuje w nowe technologie
Z braku konsolidacji
Zdaniem Marka Piątkowskiego, prezesa Mispolu, czynnikiem, który mógłby naprawić sytuację w branży mięsnej, jest konsolidacja. Korzystne byłoby również powstawanie dużych hodowli, aby wprowadzić większą stabilizację i przewidywalność na tym rynku - podkreśla Piątkowski. Kryzys sprzyja konsolidacji. W branży pojawia się wiele ofert sprzedaży zakładów, które znalazły się na granicy bankructwa. Liderzy rynku mięsa nie wykluczają przejęć. Z drugiej strony na rynku brak w tej chwili wolnych środków, koniecznych na zakup oraz poprawę sytuacji finansowej przejmowanych zakładów - mówi wiceprezes PKM Duda. Na dłuższą metę konsolidacja branży mięsnej w Polsce jest jednak nieunikniona i obecny kryzys przyczyni się do eliminacji najsłabszych firm z rynku - dodaje.
O konsolidacji myślą też przedstawiciele sektora wołowiny. Wnioskowaliśmy do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o zmiany w PROW 2007-13, które jeśli zostaną wprowadzone, pozwolą na ułatwienie konsolidacji - zaznacza Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Uzyskaliśmy poparcie gremiów społecznych dla złożonych propozycji. Liczymy na przychylność kierownictwa resortu.
Dobry przykład dają firmom organizacje branżowe. Związek Polskie Mięso i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP podjęły decyzję o połączeniu i powołaniu Polskiej Federacji Branży Mięsnej. Od 1 lipca działa ich wspólny zarząd. Od dawna byliśmy za tym, żeby prowadzić z SRW wspólne projekty. W ten sposób zwiększymy skuteczność naszych działań - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Kryzys ma zawsze dwa oblicza i choć wywołuje panikę, jest też impulsem do działania. Wydaje się prawdopodobne, że mądrze zarządzane zakłady mięsne wyj dą z niego jeszcze bardziej umocnione. Poza tym, w porównaniu z innymi gałęziami gospodarki dotkniętymi spowolnieniem gospodarczym, przemysł spożywczy nie wypada najgorzej. Pozostaje liczyć na to, że, mimo trudnych warunków, branża mięsna nie zrezygnuje z innowacyjności. Odważne kroki w czasie dekoniunktury mogą się opłacić - podczas kryzysów rodziły się największe fortuny.
Przeczytaj także:
Branża mięsna i rozwiązania IT
oprac. : Łukasz Rawa / Rynek Spożywczy