Branża mięsna i rozwiązania IT
2009-09-10 00:40
Przeczytaj także: Silna pozycja branży mięsnej
Nasz rozmówca wskazuje, że przedsiębiorstwa w branży przetwórstwa mięsnego działają na bardzo szybko zmieniającym się rynku, a ceny komponentów produkcyjnych ulegają częstym zmianom na skutek m.in. sezonowości, zmian trendów opłacalności producentów żywca, zmian kosztów nośników energetycznych (gaz, prąd, inne). Podstawowym zadaniem ERP w branży mięsnej jest szybka analiza kosztów odpowiadająca na pytanie "Ile kosztował będzie 1 kg wytworzonego produktu?'. Informacja on-line o kosztach produkcji pozwala na precyzyjne wyliczenie marży produktów i elastyczne podejście do klienta. Ponadto nowoczesny system ERP w tej branży musi integrować wiele elementów organizacji, pozwalając na swobodny przepływ danych pomiędzy działami przedsiębiorstwa. Oprócz zadań finansowo-księgowych, logistycznych, analizy kosztów, system powinien wspierać wymianę danych z systemami HACCP wagowymi, jakościowymi, pracą oprogramowania pakującego i etykietującego wyroby.
Marcin Bondara, prezes zarządu Lawson Software Polska, wskazuje na zdolność do sprawnego przetwarzania informacji jako kluczowy element rozwiązań IT w sektorze mięsnym. Według niego, systemy informatyczne powinny zapewniać pełną obsługę elektronicznej wymiany danych (EDI) oraz poprawić działania w zakresie prognozowania i planowania popytu. Nasze rozwiązania dają także szansę na skuteczne planowanie promocji i monitorowanie ich wyników - mówi prezes Bondara. Pomagają w przetwarzaniu dużych ilości produktów zamawianych przez klientów. Umożliwiają zarządzanie produkcją procesową na skład (make-to-stock), aktywne planowanie potrzeb materiałowych i mocy produkcyjnych, wydajne planowanie zaopatrzenia, zarządzanie magazynami z obsługą okresów przydatności, dystrybucję powtarzalną i niepowtarzalną według tras, zarządzanie paletami i kontenerami zwrotnymi.
Firmy spożywcze są niezwykle czułe na jakiekolwiek przestoje czy zaburzenia normalnej działalności, w większości ich produkty należą do segmentu dóbr szybkozbywalnych, często o krótkim czasie przydatności do spożycia. Dla tego typu przedsiębiorstw liczy się szybkość wdrożenia IT i jego odpowiednie, precyzyjne zaplanowanie.
Specyfika handlu żywcem obejmuje zarządzanie długoterminowymi umowami z hodowcami oraz konieczność planowania i harmonogramowania w systemie zarówno dostaw, jak i produkcji - wyjaśnia Bogusław Tober, project manager Asseco Business Solutions SA. Każda dostarczana do zakładu partia jest klasyfikowana pod względem jakościowym, w zakresie możliwości wykorzystania jej do dalszego przerobu, a od jej jakości zależy rozliczenie z dostawcą. Podczas rozbioru mięsa system musi gwarantować możliwość prostej rejestracji wszystkich elementów pochodzących z rozbioru, cały czas zachowując informację o partii, z której pochodzi surowiec.
Na wpływ dziennej ceny surowca na koszty i zyski produkcji mięsnej zwraca uwagę Piotr Stalęga z Macrologic. W tej branży bardzo istotne jest skrupulatne naliczanie kosztów, ponieważ często produkt finalny, np. schab, tuż po zejściu z taśmy produkcyjnej może stać się półproduktem lub surowcem w kolejnym procesie produkcyjnym - wyjaśnia przedstawiciel Macrologic. Sam proces jest obwarowany wieloma normami jakości. Oprogramowanie wdrożone przez producentów mięsa i wędlin musi oferować funkcje pozwalające spełnić wymogi prawne związane z identyfikacją pochodzenia produktów.
![Branża mięsna inwestuje w nowe technologie [© christian42 - Fotolia.com] Branża mięsna inwestuje w nowe technologie](https://s3.egospodarka.pl/grafika/przetworstwo-miesne/Branza-miesna-inwestuje-w-nowe-technologie-zaGbha.jpg)
oprac. : Jarosław Maślanek / Rynek Spożywczy