Branża mięsna i rozwiązania IT
2009-09-10 00:40
Przeczytaj także: Silna pozycja branży mięsnej
Nie tylko ERP
W zakładach przetwórstwa mięsnego znajdują również zastosowanie systemy klasy MES (Manufacturing Execution System). Zarządzanie produkcją i logistyką w systemach MES standaryzuje i harmonogramuje kolejne zadania oraz optymalizuje wykorzystanie wszystkich dostępnych zasobów produkcyjnych - wyjaśnia Dariusz Kudzia, prezes Apriso Polska, dostawca systemu FlexNet. W czasie rzeczywistym MES prowadzi również pełną kontrolę przebiegu procesów pod względem jakości i wydajności. Każde zdefiniowane odejście od ustalonych parametrów jest od razu sygnalizowane kierownikowi produkcji ze wskazaniem miejsca i przyczyny. Jeśli np. pracownik nie wykona zadania (np. nie ustawi właściwych parametrów maszyny produkującej), system może automatycznie zablokować wykonanie kolejnej czynności lub wygeneruje ostrzeżenie do przełożonego o braku wprowadzenia koniecznych danych. Tak skrupulatna kontrola prowadzona w czasie rzeczywistym obejmuje maszyny i narzędzia wykorzystywane w produkcji. Począwszy od przyjęcia surowców na magazyn, aż po etap pakowania i etykietowania gotowych produktów.
Nie są to jednakjedyne wyzwania, przed jakimi stoją firmy z sektora przetwórstwa mięsnego. Otoczenie biznesowe potrafi się zmienić diametralnie w ciągu jednego dnia, a rynki są mało stabilne, podobnie zachowania konsumentów. Poruszanie się w takiej masie informacji bez narzędzi analitycznych przypominałoby szukanie informacji w wirtualnej rzeczywistości bez internetowej przeglądarki - porównuje Marek Grzebyk, dyrektor departamentu wdrożeń w Hogart Business Intelligence. Firma niby wie, że "gdzieś" ukryte są wskazówki, ale dotarcie do nich jest żmudne i chaotyczne. Praca z wyszukiwarką jest szybsza i skuteczniejsza, nie tylko wskazuje pożądane miejsce, ale też zaznacza na odpowiedni kolor interesujące nas hasła. Podobne korzyści dają rozwiązania Business Intelligence, dedykowane do analiz biznesowych i kontrolingu. BI odnajdują między informacjami ukryte zależności, zamieniając je na wiedzę, a tę na realne oszczędności i przychody firmy. Pracownicy potrafią bowiem na bieżąco reagować na wszelkie zmiany na rynku, trafniej przewidują zachowania klientów, szybciej wykonują ruch w jego stronę, nie czekając, aż klient zaskoczy firmę rezygnacją z usług.
![Branża mięsna inwestuje w nowe technologie [© christian42 - Fotolia.com] Branża mięsna inwestuje w nowe technologie](https://s3.egospodarka.pl/grafika/przetworstwo-miesne/Branza-miesna-inwestuje-w-nowe-technologie-zaGbha.jpg)
oprac. : Jarosław Maślanek / Rynek Spożywczy