Bag-in-Box robi karierę
2009-09-23 02:48
Przeczytaj także: Papier i tektura falista: rośnie zużycie w Polsce
Lekkie zdrowe
Mocne strony systemu Bag-in-Box to m.in. tanie materiały służące do produkcji tych superlekkich opakowań (jak twierdzą specjaliści z polskiej firmy Runopak, koszty niższe nawet o 30 proc. w porównaniu z tradycyjnymi), a po wykorzystaniu także niewielki koszt ich utylizacji. Specjaliści akcentują proekologiczny charakter BiB: materiał nie zawiera toksycznych dodatków modyfikujących, co ułatwia jego ponowne przetwarzanie. 80 proc. masy opakowania BiB to tektura, która wędruje na makulaturę, a pozostała część - tworzywo sztuczne - do recyklingu. W dodatku oba te materiały można bardzo łatwo w zużytym opakowaniu rozdzielić.
Prostopadłościenne pudła są wygodne w transporcie, pasują zarówno do palet, jak i do kontenerów. Ten rodzaj opakowań zmniejsza też koszt transportu: dr Marzena Ucherek zwraca uwagę, że 1000 litrów płynów zapakowanych w 20-litrowe BiB zajmuje ok. 1,3 m3, podczas gdy ten sam produkt w szklanych butelkach - 2,45 m3, niemal dwa razy więcej.
Konsumenci mają do czynienia z workami w kartonach o mniejszej, detalicznej pojemności - zazwyczaj 2-5 litrów. W obrocie hurtowym są znacznie większe opakowania Bag-in-Box, mieszczące do 1000 i więcej litrów produktu. Na przykład w specjalnych, składanych 250-litrowych pojemnikach BiB pod nazwą Combo, opracowanych przez firmę Schoeller Arca Systems, dostarczane są do restauracji sieci McDonald's na całym świecie koncentraty firmy Coca-Cola, służące do przyrządzania popularnego napoju. Combo Life 65, o wymiarach dostosowanych do połowy powierzchni standardowej europalety, zastąpiły stosowane wcześniej przez Coca-Colę mniejsze opakowania 20-litrowe - również typu Bag-in-Box.
Worek w plecaku w beczce
System opakowań BiB znalazł oryginalne rozwinięcia i zastosowania. Jednym z nich jest oferowany przez firmę Aqua-Pol z Żagania plecakowy zbiornik wody pitnej. To trzylitrowy worek z dwuwarstwowej folii polietylenowej, odporny - jak zapewnia producent - na działanie sił mechanicznych. Metalizowana warstwa zewnętrzna worka nadaje mu charakter termosa. W dolnej części jest kranik spustowy, zaopatrzony w gumową rurkę z ustnikiem co umożliwia popijanie zawartości zbiornika bez wypuszczania z rąk wioseł na kajaku, kierownicy roweru lub samochodu itp., itd. Worek, mający wszystkie zalety opakowań BiB, może być umieszczony w plecaku, chlebaku lub w specjalnej kieszeni. Producent oferuje również wariant myśliwski: woda z plecakowego pojemnika może służyć do umycia rąk po oprawieniu upolowanej zwierzyny...
Inny wariant wykorzystania opakowań Bag-in-Box to włożenie ich do... beczki. To swoiste połączenie nowoczesności i tradycji - zamierzchłej tradycji z czasów, gdy wino do konsumpcji nalewano prosto z beczek. Nalewa się je i współcześnie tyle że wnętrze drewnianego antałka kryje podłączony do kurka bukłak z napitkiem: właśnie 3-5-litrowy "worek w pudle". Jedno dno beczki jest zamontowane na stałe, drugie, otwierane, służy wymianie i podłączeniu kartonów BiB. Oferta cieszy się sporym powodzeniem - mówi Marian Rzepecki, właściciel przedsiębiorstwa bednarskiego "Pawłowianka" z Rejowca Fabrycznego. Wytwarzamy te beczułki od 5 lat, można wkładać do nich kartony Bag-in-Box lub same worki z winem, miodami pitnymi lub innymi napojami. Dostarczamy je m.in. do sieci Makro.
Przeczytaj także:
Schaumaplast-Organika i Amcor w Łodzi
1 2
oprac. : Jerzy Korejwo / Rynek Spożywczy
Więcej na ten temat:
opakowania, opakowania Bag-in-Box, Bag-in-Box, opakowania dla żywności, producenci opakowań