Zwyczaje żywieniowe Polaków 2009
2009-09-28 02:48
Na czym, przede wszystkim, polega, Pana(i) zdaniem, zdrowe odżywianie? © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Polacy a zwyczaje żywieniowe
OdżywianiePolacy od lat niezmiennie wysoko oceniają swój sposób odżywiania: blisko 75% twierdzi, że odżywia się zdrowo lub dość zdrowo. Za podstawę zdrowego odżywiania w Polsce uważa się regularne spożywanie trzech posiłków dziennie.
fot. mat. prasowe
Na czym, przede wszystkim, polega, Pana(i) zdaniem, zdrowe odżywianie?
Najważniejsze produkty spożywcze w diecie Polaków to cukier, białe pieczywo, masło, ziemniaki, warzywa i herbata czarna. Niemal wszyscy jedzą mięso (96 proc.), w tej grupie tylko 4 proc. nie jada wybranych gatunków mięsa. Ulubione rodzaje mięsa to w Polsce drób z kurcząt i wieprzowina.
Pomiędzy posiłkami Polacy najczęściej jedzą słodycze (batony, drożdżówki, herbatniki, czekolada) i owoce. Lubimy nabiał: połowa badanych sięga między posiłkami po produkty mleczne (np. jogurty, kefiry, mleko, sery).
Jemy przede wszystkim w domu, choć rośnie grupa osób (częściej są to mężczyźni z dużych miast) jedzących śniadania i obiady poza domem. Systematycznie wzrasta popularność punktów typu fast food (pizza, hamburger, kebab).
Waga
fot. mat. prasowe
Jak określiłby/a Pan/i swoją wagę w tej chwili?
Zdrowie, tryb życia
Z raportu wynika, że niemal połowa Polaków skarży się na różne dolegliwości. Są to częściej kobiety i osoby po 40 roku życia. Zapytani o obszary wymagające poprawy w zakresie zdrowia, Polacy mówią przede wszystkim o potrzebie spokojniejszego życia (27 proc.), 17 proc. chciałoby więcej się ruszać i ćwiczyć, 12 proc. rzucić palenie, rzadziej wymieniane są chęć schudnięcia czy zmiany zwyczajów żywieniowych. Wolny czas ponad dwie trzecie Polaków spędza przed telewizorem, niemal połowa spotyka się z przyjaciółmi (46 proc.), jedna trzecia chodzi na spacery.
Kryzys a odżywianie
20 proc. Polaków deklaruje, że sytuacja ekonomiczna ich gospodarstwa domowego się w ostatnim roku pogorszyła. Wpłynęło to na zwyczaje zakupowe: część konsumentów poszukuje teraz tańszych produktów, kupuje w tańszych sklepach, częściej przygotowuje potrawy bezmięsne, rezygnuje ze słodyczy czy przekąsek.
Informacje o badaniu
„Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków Edycja 2009” to raport Ipsos, którego celem analiza zmian zachodzących w zwyczajach związanych z odżywianiem się dorosłych i dzieci, a także w percepcji własnego zdrowia i wagi. Badanie prowadzone jest od 200 roku. Badanie zostało przeprowadzone w lipcu 2009 na reprezentatywnej próbie 820 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Statystyczny błąd oszacowań dla tej liczebności pozostaje nie większy niż (+/-) 3,2 % na poziomie ufności 0,95.
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl