eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościGospodarkaRaporty i prognozyInflacja X 2009

Inflacja X 2009

2009-11-16 11:09

Inflacja X 2009

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2008-2009 © fot. mat. prasowe

W październiku 2009 r. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły przeciętnie o 0,1%. W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen - podał Główny Urząd Statystyczny.

Przeczytaj także: Inflacja I-VI 2009: ujęcie terytorialne

Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miał w tym okresie wzrost cen odzieży i obuwia (o 1,7%), podwyżki cen żywności (o 0,3%), a także opłat związanych z mieszkaniem (o 0,2%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,08 pkt proc. i po 0,06 pkt proc. Spadek opłat w zakresie transportu (o 0,8%), a także rekreacji i kultury (o 0,6%) obniżył ten wskaźnik odpowiednio o 0,07 pkt proc. i 0,04 pkt proc.

W okresie styczeń – październik br. ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 3,3%. Podniesiono ceny napojów alkoholowych i wyrobów
tytoniowych (o 7,8%), opłaty związane z transportem (o 6,6%) oraz z mieszkaniem (o 4,8%). Obniżyły się ceny odzieży i obuwia (o 5,6%).

fot. mat. prasowe

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2008-2009

Dynamika cen towarów i usług konsumpcyjnych w latach 2008-2009

Wzrost cen towarów i usług konsumpcyjnych w skali roku był niższy niż we wrześniu br. (3,1% wobec 3,4%) i znalazł się poniżej górnej granicy odchyleń od celu inflacyjnego określonego przez Radę Polityki Pieniężnej (2,5%). Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały podwyżki opłat związanych z mieszkaniem (o 5,7%) oraz wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych (o 3,0%), które podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,43 pkt proc. i 0,74 pkt proc. Dynamika cen odzieży i obuwia oraz spadek cen w zakresie transportu obniżyły wskaźnik w tym okresie odpowiednio o 0,34 pkt proc. i 0,07 pkt proc.

Po spadkach cen notowanych od czerwca br., w październiku wzrosły ceny żywności (o 0,3%). Najbardziej podrożały warzywa (o 5,5%) i tłuszcze zwierzęce (o 3,2%, w tym, w wyniku znacznego wzrostu cen zbytu, masło – o 4,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za owoce (o 1,4%), miód (o 1,0%) oraz czekoladę (o 0,4%). Zdrożały artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,3%, w tym jaja – o 1,2%, a sery dojrzewające i topione – o 0,9%). Utrzymał się obserwowany od lipca br. spadek cen drobiu, za który w październiku konsumenci płacili o 4,0% mniej niż w poprzednim miesiącu. Tańszy niż przed miesiącem był ryż (o 2,1%), a także, z uwagi na wysoką podaż tańszego mięsa z importu, mięso wieprzowe (o 1,9%). Od maja br. notuje się obniżanie cen cukru, za który należało zapłacić o 1,3% mniej niż w poprzednim miesiącu. Duże zbiory zbóż i wysokie zapasy ubiegłoroczne przełożyły się na spadek cen mąki (o 0,5%). Ceny napojów bezalkoholowych, podobnie jak przed miesiącem, wzrosły przeciętnie o 0,3%, w tym herbaty – o 0,7%, soków – o 0,2%, a kawy – o 0,1 %. Ceny wód mineralnych lub źródlanych obniżyły się (o 0,2%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,4% więcej niż w poprzednim miesiącu. Podobnie jak przed miesiącem zanotowano niewielki wzrost cen napojów alkoholowych (o 0,1%).

 

1 2

następna

oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: