Jakość handlowa ryb: kontrola IJHARS
2009-12-30 01:22
© fot. mat. prasowe
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki kontroli jakości handlowej ryb. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: ryby wędzone i solone w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
Kontrolę przeprowadzono w 29 podmiotach (tj. 21,6% podmiotów prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS).Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej – 77 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 7,74 t,
- w zakresie parametrów fizykochemicznych - 66 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 7,42 t,
- w zakresie znakowania – 95 partii przetworów rybnych o łącznej masie 11,04 t.
WYNIKI KONTROLI
W zakresie oceny organoleptycznej nie stwierdzono nieprawidłowości.
W zakresie parametrów fizykochemicznych wymagań nie spełniało:
-
10 partii przetworów rybnych (12,9% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 0,62 t (8,0% skontrolowanej masy przetworów rybnych), w tym:
- 8 partii ryb wędzonych (13,3% skontrolowanych partii ryb wędzonych) o łącznej masie 0,54 t (7,8% masy partii skontrolowanych ryb wędzonych)
-2 partie ryb solonych (33,3% skontrolowanych partii ryb solonych) o łącznej masie 0,08 t (16,6% masy partii skontrolowanych ryb solonych).
W skontrolowanych partiach ryb wędzonych stwierdzono:
- zawyżoną zawartość wody o 0,8, 1,5 i 1,8 p.p. odpowiednio w 3 partiach o łącznej masie 0,11 t,
- zawyżoną zawartość soli o 0,5, 1,1 i 1,8 p.p. odpowiednio w 3 partiach o łącznej masie 0,32 t,
- zaniżoną zawartość soli o 0,8 p.p. w 1 partii o masie 0,01 t,
- zaniżoną kwasowość ogólną o 0,3 p.p. w 1 partii o masie 0,1 t.
W skontrolowanych rybach solonych stwierdzono:
- zawyżoną zawartość soli o 2,9 i 1,4 p.p. odpowiednio w 2 partiach o łącznej masie 0,08 t.
W wyniku kontroli stwierdzono, że nieprawidłowa jakość handlowa w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyła głównie ryb wędzonych. Badania wykazały w tym asortymencie zawyżoną zawartość soli i wody oraz w przypadku pojedynczych partii zaniżoną zawartość soli oraz kwasowość ogólną. W odniesieniu do ryb solonych stwierdzono tylko zawyżoną zawartość soli.
Stwierdzone nieprawidłowości mogą świadczyć o błędach w stosowanych procesach technologicznych, tj. wędzenia i solenia ryb.
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 14 partii przetworów rybnych (14,7% skontrolowanych partii przetworów rybnych), o łącznej masie 0,67 t (6,1% skontrolowanej masy przetworów rybnych).
Należy podkreślić, iż większość poddanych kontroli partii przetworów rybnych wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania.
Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością było nieprawidłowe podanie określenia poprzedzającego termin przydatności do spożycia, tj. podano "należy spożyć przed" zamiast "należy spożyć do" oraz brak lub nieprawidłowo podany wykaz składników.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
oprac. : Katarzyna Sikorska / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
rynek żywności, rynek spożywczy, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, ryby, jakość ryb, jakość produktów żywnościowych, przemysł rybny