Jakość handlowa ryb: kontrola IJHARS
2009-12-30 01:22
Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
20 decyzji administracyjnych, w tym:
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na łączną kwotę 1000 złotych,
- 14 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania 14 partii towaru o masie 0,67 t i wartości 6 167,42 złotych,
- 4 decyzje w sprawie określenia stopnia i rodzaju wad 4 partii towaru o masie 0,28 t i wartości 3307,3 t, - 9 zaleceń pokontrolnych zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości,
- ukarały 1 osobę grzywną w drodze mandatu karnego na kwotę 150 złotych za nie zgłoszenie prowadzenia działalności gospodarczej do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora JHARS.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 13% partii ryb wędzonych i solonych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast ponad 14% skontrolowanych partii przetworów rybnych, tj. ryb wędzonych, solonych, mrożonych i marynat rybnych, było nieprawidłowo oznakowanych.
Wyniki kontroli jakości handlowej przetworów rybnych, tj. konserw, prezerw i marynat rybnych, przeprowadzonej w II kwartale 2009 r. wykazały nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w ok. 20% skontrolowanych partii.
Natomiast w I kwartale b.r., podczas kontroli jakości handlowej ryb mrożonych, odsetek partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie analiz fizykochemicznych wyniósł ok. 13%.
fot. mat. prasowe
Reasumując można zauważyć, iż produkty rybne, np. konserwy, poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu, np. ryb mrożonych, solonych lub wędzonych.
Procentowy udział partii przetworów rybnych nieprawidłowo oznakowanych w I oraz II kwartale 2009 r. wynosił ok. 35%.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
1 2
oprac. : Katarzyna Sikorska / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
rynek żywności, rynek spożywczy, jakość żywności, jakość produktów spożywczych, ryby, jakość ryb, jakość produktów żywnościowych, przemysł rybny