Jakość handlowa mrożonek: kontrola IJHARS
2010-01-03 00:14
© fot. mat. prasowe
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w III kwartale 2009 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem WIJHARS w: Katowicach i Kielcach) przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem mrożonek owocowych i warzywnych.
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych: mrożonych owoców i warzyw, mieszanek owocowych i warzywnych oraz zup, w zakresie zgodności z deklaracją producenta.ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 51 jednostkach produkujących lub przechowujących mrożonki owocowe lub warzywne (tj. 74% zarejestrowanych w WIJHARS). We wszystkich jednostkach skontrolowano warunki składowania.
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej – 106 partii mrożonek owocowych, warzywnych oraz grzybów, o łącznej masie 787 t (pochodzących z 39 zakładów), w tym: 42 partie mrożonek owocowych o masie 337 t, 62 partie mrożonek warzywnych o masie 449 t oraz 2 partie mrożonych grzybów o masie 1 t,
- w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych– 106 partii mrożonek owocowych, warzywnych oraz grzybów, o łącznej masie 787 t (pochodzących z 39 zakładów), w tym: 42 partie mrożonek owocowych o masie 337 t, 62 partie mrożonek warzywnych o masie 449 t oraz 2 partie mrożonych grzybów o masie 1 t,
- w zakresie znakowania – 122 partie opakowań mrożonek, o łącznej masie 1 030 t (oznakowanie sprawdzono w 40 kontrolowanych jednostkach).
WYNIKI KONTROLI
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 8 partii mrożonek owocowych i warzywnych (8% skontrolowanych partii), o łącznej masie 27 t (3% skontrolowanej masy), w tym: 2 partii mrożonek owocowych o masie 3 t oraz 6 partii mrożonek warzywnych, o łącznej masie 24 t.
Nieprawidłowości dotyczyły: występowania owoców odgniecionych i z plamami, owoców uszkodzonych mechanicznie oraz zlepieńców trwałych (owoców trwale przymarzniętych do siebie), niewłaściwej średnicy róży w przypadku brokułu, przekroczonej zawartości brokułu pokruszonego oraz przekroczonej zawartość brokułu o głąbikach powyżej 2 cm, przekroczonej zawartości połamanych strąków fasoli szparagowej, przekroczonej zawartości wolnych liści w brukselce, obecności warzyw porażonych przez szkodniki lub z uszkodzeniami chorobowymi.
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 8 partii mrożonek warzywnych (8% skontrolowanych partii), o łącznej masie 11 t (1 % skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- niższej niż deklarowana zawartości określonych warzyw w mieszankach warzywnych,
- wyższej niż deklarowana zawartości określonych warzyw w mieszankach warzywnych,
- dodatniego testu na obecność peroksydazy.
Dodatni wynik testu na obecność peroksydazy świadczy o nieskutecznym prowadzeniu procesu blanszowania warzyw. Produkt z aktywną peroksydazą podczas przechowywania będzie podlegał reakcjom ciemnienia enzymatycznego.
Największy procent nieprawidłowości stwierdzono w mieszankach warzywnych wieloskładnikowych.
W przypadku 1 partii przetworu warzywnego nieprawidłowości dotyczyły zarówno cech organoleptycznych jak i parametrów fizykochemicznych.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
oprac. : Katarzyna Sikorska / eGospodarka.pl