Jakość handlowa mrożonek: kontrola IJHARS
2010-01-03 00:14
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 22 partii mrożonek owocowych i warzywnych (18% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej masie 83 t (8% skontrolowanej masy), w tym: 5 partii mrożonek owocowych, o masie 14 t i 17 partii mrożonek warzywnych, o masie 69 t.
Nieprawidłowości dotyczyły:
- braku danych identyfikacyjnych producenta lub podania niepełnych danych lub nieprawidłowych danych dotyczących producenta,
- użycia nieprawidłowych sformułowań dotyczących daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia lub nie podania tych informacji oraz braku informacji, w którym miejscu opakowania znajduje się data minimalnej trwałości,
- zamieszczenia informacji o procentowej zawartości składnika bezpośrednio po dacie minimalnej trwałości i numerze partii produkcyjnej,
- nieprawidłowej wysokości cyfr i liter w oznakowaniu ilości nominalnej towaru paczkowanego,
- braku w wykazie składników ilościowej zawartości składnika występującego w nazwie lub podkreślonego przy użyciu grafiki,
- nie zachowania kolejności malejącej w wykazie składników surowców użytych do produkcji,
- braku kodu partii produkcyjnej,
- braku odstępu między wartością liczbową, a jednostką miary,
- braku odróżnienia kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej od innych informacji (brak litery "L" poprzedzającej kod),
- podania niepełnej informacji dotyczącej wartości odżywczej,
- nie podawania w jednym polu widzenia wymaganych informacji,
- użycia sformułowania „waga” zamiast „masa”,
- nie podania w składzie przypraw w saszetkach wzmacniacza smaku,
- określenia daty minimalnej trwałości w języku niemieckim i użycia nieprawidłowego określenia tej daty.
Inne ustalenia z kontroli
W około 2% podmiotów nie prowadzono dokumentacji dotyczącej pomiarów temperatury, a w około 2% podmiotów stwierdzono w środkach transportu brak wyposażenia w wymagane wzorcowane przyrządy mierzące i rejestrujące temperaturę powietrza w regularnych odstępach czasu.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
5 decyzji administracyjnych, w tym:
- 1 decyzję nakazującą poddanie artykułu zabiegom prawidłowego znakowania,
- 1 decyzję nakazującą poddanie artykułu zabiegom przepakowania i przeznaczenia do zbiorowego żywienia,
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne, o łącznej wysokości 3 000 zł, na podmioty wprowadzające do obrotu artykuły rolno-spożywcze nie odpowiadające jakości handlowej deklarowanej przez producenta w oznakowaniu,
- 1 decyzję określającą stopień i rodzaj wad artykułu rolno-spożywczego, -
7 mandatów karnych na łączną kwotę 1 150 zł.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
oprac. : Katarzyna Sikorska / eGospodarka.pl