Eksport polskiej żywności spadł w 2009r.
2010-01-13 01:29
Przeczytaj także: Eksport polskiej żywności spada
Od stycznia do października sprzedaż do Niemiec spadła o 15 proc. O ponad 13 proc. mniej sprzedaliśmy do Wielkiej Brytanii, o ok. 9 proc. do Czech. Skutki kryzysu odczuły także firmy handlujące z krajami bałtyckimi. Po raz pierwszy od wejścia do UE spadła sprzedaż zagraniczna polskich produktów spożywczych. Pierwsze półrocze 2010 r. może przynieść dalszy spadek eksportu.Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że jego wartość eksportu żywności mogła się skurczyć o niemal 9 proc. i wyniosła ok. 10,4 mld euro. Powodem spadku są też niższe ceny na światowych rynkach.
W pierwszym półroczu 2010 r. możliwy jest dalszy spadek eksportu do 5,2 mld euro. Będzie to o ok. 2,5 proc. mniej niż w pierwszej połowie 2009 r. Sprzedaż artykułów rolno-spożywczych z Polski zmniejszyła się wówczas o 1,2 proc.
W czołówce branż, które zanotowały największy spadek eksportu, są przetwórcy mleka. Sławomir Stepulak z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA szacuje, że w całym 2009 r. eksport produktów mleczarskich mógł się zmniejszyć o jedną czwartą. Mniejszy eksport w 2009 r. miały Spomlek i Polmlek, właściciel marki Warmia. Sprzedaż zagraniczna Polmleku spadła o ok. 5 proc.
oprac. : Handel-Net.pl