IJHARS: producenci ekologiczni 2009
2010-02-17 09:30
© fot. mat. prasowe
Według stanu na dzień 31 grudnia 2009 r. w Polsce działalność prowadziło 17 477 producentów ekologicznych (ok. 15 % więcej niż rok wcześniej). Dla porównania, w roku 2008 działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 15 206 producentów i było to o 25,5% więcej niż w roku 2007 - podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przeczytaj także: Euroliść. Co oznacza i jak go otrzymać?
W 2009 roku najwięcej producentów ekologicznych było w województwach: małopolskim (2205), podkarpackim (2088) oraz lubelskim 1757), najwięcej ekologicznych gospodarstw rolnych było w województwach: małopolskim (2182), podkarpackim (2052) i zachodniopomorskim (1719), natomiast najwięcej przetwórni ekologicznych było w województwach: mazowieckim (54), wielkopolskim (36) oraz lubelskim (35).Liczba producentów ekologicznych w Polsce, w latach 2004-2009 [producenci ekologiczni w rozumieniu art. 2 pkt. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. nr 116, poz. 975). Do producentów ekologicznych zaliczamy wszystkie podmioty, które podjęły działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego i są pod kontrolą jednostki certyfikującej]
Procentowy wzrost liczby producentów ekologicznych w Polsce, w latach 2005-2009
(rok poprzedni = 100)
- 2005 r. - 91,0 %
- 2006 r. - 28,0 %
- 2007 r. - 31,8 %
- 2008 r. - 25,5 %
- 2009 r. - 14,9 %
Procentowy wzrost liczby ekologicznych gospodarstw rolnych w Polsce, w latach 2005-2009
(rok poprzedni = 100)
- 2005 r. - 93,8 %
- 2006 r. - 27,9 %
- 2007 r. - 29,2 %
- 2008 r. - 25,5 %
- 2009 r. - 15,1 %
Procentowy wzrost liczby przetwórni ekologicznych w Polsce, w latach 2005-2009
(rok poprzedni = 100)
- 2005 r. - 80,0 %
- 2006 r. - 71,7 %
- 2007 r. - 21,2 %
- 2008 r. - 14,6 %
- 2009 r. - 17,4 %
fot. mat. prasowe
Przeczytaj także:
Ekologiczna żywność, czyli jaka?
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl