Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
2010-02-25 11:41
Zgodnie z "Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok", w III kwartale 2009 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziły kontrolę świeżych owoców i warzyw. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w obrocie detalicznym (w tym przede wszystkim w odniesieniu do owoców i warzyw sprzedawanych na targowiskach, w marketach i pozostałych sklepach) oraz na giełdach hurtowych.
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem: brzoskwiń, gruszek, pomidorów, papryki (objętych szczegółowymi normami handlowymi), arbuzów, śliwek, wiśni, kapusty oraz cukinii (objętych normą ogólną). Kontrola polegała przede wszystkim na sprawdzeniu zgodności produktów z wymaganiami tych norm.
W toku kontroli sprawdzono również obecność modyfikacji genetycznych w pomidorach.
ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 148 podmiotach, wprowadzających do obrotu świeże owoce i warzywa. Wysoki poziom jakości wykazywały produkty wprowadzane do obrotu bezpośrednio przez producentów. Nieprawidłowości, w zakresie jakości handlowej produktów oferowanych do sprzedaży, stwierdzono w przypadku 23 podmiotów (15%skontrolowanych). Najwięcej nieprawidłowości ujawniono w odniesieniu do produktów oferowanych do sprzedaży na targowiskach, w marketach i pozostałych sklepach detalicznych oraz na giełdach hurtowych.
Kontrolą, w zakresie zgodności z normami handlowymi, objęto:
-
1167 partii świeżych owoców i warzyw, o łącznej masie 754865 kg, w tym:
- 762 partie świeżych owoców i warzyw, dla których ustanowiono szczegółowe normy handlowe, o łącznej masie 458824 kg,
- 405 partii świeżych owoców i warzyw objętych postanowieniami ogólnej normy handlowej, o łącznej masie 296 041 kg.
Ogółem zakwestionowano jakość handlową 302 partii świeżych owoców i warzyw (26% skontrolowanych partii), o łącznej masie 81726 kg (11% skontrolowanej masy), w tym:
- 212 partii świeżych owoców i warzyw, dla których ustanowiono szczegółowe normy handlowe (28% skontrolowanych partii objętych normami szczegółowymi), o łącznej masie 68 029 kg (15% skontrolowanej masy dla norm szczegółowych),
- 90 partii świeżych owoców i warzyw, objętych wymaganiami określonymi w ogólnej normie handlowej (22% skontrolowanych partii objętych normą ogólną), o łącznej masie 13 697 kg (5% skontrolowanej masy dla normy ogólnej).
Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim:
- braku jakiegokolwiek oznakowania,
- braku podania kraju pochodzenia,
- braku podania klasy jakości (tj. klasa Ekstra, I lub II - w przypadku owoców i warzyw objętych szczegółowymi normami handlowymi,
- braku podania cech identyfikacyjnych (tj. nazwy i adresu pakującego lub wysyłającego),
- braku podania barwy miąższu w przypadku brzoskwiń i nektaryn (np. „barwa miąższu - żółta"),
- braku oznaczenia wielkości w przypadku gatunków, dla których normy szczegółowe określają taki wymóg (np. dla pomidorów w klasie Ekstra i klasie I, z wyłączeniem klasy II),
- podania na zawieszce informacji niezgodnych z danymi określonymi na opakowaniu produktu (tj. kraju pochodzenia i klasy jakości).
Ponadto, kwestionowano jakość handlową 26 partii świeżych owoców i warzyw (7% partii niezgodnych), o łącznej masie 6985 kg (8% masy niezgodnej), ze względu na:
- objawy gnicia i zepsucia,
- uszkodzenia zewnętrzne,
- użycie niewłaściwych materiałów do pakowania (tj. gazet),
- wielkość niezgodną z deklarowaną.
Przeczytaj także:
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl