ARSS: lokale gastronomiczne w 2009 r.
2010-02-26 00:40
Przeczytaj także: Franczyza w gastronomii 2010-2011
Licznie reprezentowany przez franczyzodawców jest także segment pizzerii – 26 ofert, ale przynajmniej 100 lokali udało się dotąd uruchomić tylko Da Grasso i Telepizzy, a powyżej pięćdziesięciu – Grubemu Benkowi i Dominium Pizzy. Do grupy największych powinna po tym roku dołączyć Pizzeria Biesiadowo – obecnie ma 32 lokale, ale na koniec 2010 chce mieć już 60.Istnieje parę czynników, które ograniczają rozwój w tym segmencie. - Największym problemem jest mała ilość lokali do wynajęcia. Gdyby nie brak lokali myślę, że mielibyśmy już ponad 100 pizzerii franczyzowych. Następny problem stanowią wszystkie formalności związane np. ze zmianą sposobu użytkowania lokalu w przypadku, gdy nie był to lokal gastronomiczny, w niektórych miastach formalności trwają do 3 miesięcy. Kolejnym problemem są bardzo wysokie stawki czynszowe za lokale znajdujące się w dobrych lokalizacjach – mówi Wojciech Goduński, właściciel Biesiadowa.
Poniżej zestawienie największych sieci pizzerii, które mają ofertę dla franczyzobiorców i liczą powyżej 10 placówek własnych i franczyzowych.
fot. mat. prasowe
Największe sieci pizzerii w 2009 r.
Największe sieci pizzerii w 2009 r.
fot. mat. prasowe
Największe sieci kawiarni, cukierni, lodziarni i pijalni czekolady w 2009 r.
Największe sieci kawiarni, cukierni, lodziarni i pijalni czekolady w 2009 r.
fot. mat. prasowe
Największe sieci fast foodów w 2009 r.
Największe sieci fast foodów w 2009 r.
![Fast foody oszukują [© Syda Productions - Fotolia.com] Fast foody oszukują](https://s3.egospodarka.pl/grafika/fast-food/Fast-foody-oszukuja-d8i3B3.jpg)
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl