Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
2010-03-01 09:45
Przeczytaj także: Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
wydały 45 decyzji administracyjnych, w tym:
-
17 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 14.000 zł, w tym:
- 9 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 6.000 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu wyrobów o łącznej masie 1,9 t i wartości 31.118 zł nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów (art. 40a ust 1 pkt 3),
- 8 decyzji nakładających kary pieniężne w wysokości 8.000 zł za wprowadzenie do obrotu wyrobów garmażeryjnych zafałszowanych o masie 1,0 t i wartości 5.879 zł (art. 40a ust. 1 pkt 4),
- 16 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 14,0 t, i wartości 26.643 zł,
- 9 decyzji, określających rodzaj i stopień wad dla wyrobów garmażeryjnych, o łącznej masie 2,2 t i wartości 6.875 zł,
- 2 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu do czasu prawidłowego oznakowania wyrobów garmażeryjnych o łącznej masie 0,1 t i wartości 784 zł,
- 1 decyzję nakładającą karę pieniężną w wysokości 9.557 zł za utrudnianie organowi Inspekcji JHARS przeprowadzenia kontroli.
-
17 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 14.000 zł, w tym:
- nałożyły 30 grzywien w drodze mandatów karnych, na łączną kwotę 6.850 zł,
- wydały 66 zaleceń pokontrolnych, zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
W toku kontroli stwierdzono, że co 5 partia wyrobów garmażeryjnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadała jakość handlową niezgodną z deklaracją producentów, natomiast co druga partia kontrolowanych wyrobów była nieprawidłowo oznakowana.
fot. mat. prasowe
Porównanie stwierdzonych nieprawidłowości
Najwięcej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w pierogach niemięsnych (tj. pierogach: z truskawkami, z serem, z kapustą), a w przypadku znakowania w drugich daniach (tj. kluskach śląskich, plackach ziemniaczanych, krokietach).
Najczęściej stwierdzaną nieprawidłowością w zakresie parametrów fizykochemicznych było zaniżanie zawartości farszu (nadzienia) w skontrolowanych partiach wyrobów garmażeryjnych, natomiast w przypadku znakowania, podawanie składu niezgodnego z prawdą, co wprowadzało w błąd klientów odnośnie faktycznej informacji o składzie produktu.
W trosce o interes konsumenta, uzasadnionym wydaje się dalsze monitorowanie przez Inspekcję JHARS sytuacji na rynku wyrobów garmażeryjnych, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym położeniem nacisku na aspekty znakowania.
Przeczytaj także:
Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
1 2
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl