Jakość pieczywa i bułki tartej: kontrola IJHARS
2010-03-22 07:10
Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku:
- 95 partii pieczywa (68,8% skontrolowanych partii), o łącznej masie 10 955 kg (65,3% skontrolowanej masy),
- 29 partii bułki tartej (80,6% skontrolowanych partii), o łącznej masie 1 889 kg (85,9% skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim:
-
w przypadku pieczywa:
- braku lub podania niepełnych danych identyfikujących producenta (np. brak formy prawnej oraz oznaczenie producenta niezgodne z jego prawidłową nazwą wynikającą z wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, np. brak imienia i nazwiska, podanie skrótu zamiast pełnej nazwy przedsiębiorcy),
- stosowania nazwy „fantazyjnej” jak również opisu pieczywa nie pozwalającego konsumentowi na rozpoznanie jego rodzaju (pszenne, żytnie, pszenno-żytnie, żytnio-pszenne) oraz błędne określenie rodzaju pieczywa, np. deklarowano produkcję chleba żytniego natomiast z dokumentacji zakładowej wynikało, że oprócz mąki żytniej stanowiącej 45% masy gotowego produktu producent stosuje również mąkę pszenną w ilości 35%,
- nie wyszczególnienia składników użytych do wypieku pieczywa w kolejności malejącej,
- użycia niewłaściwego wyrażenia poprzedzającego ilość nominalną pieczywa, np. „waga” zamiast „masa netto”,
- daty minimalnej trwałości, np. braku informacji o dacie minimalnej trwałości; użycia niewłaściwego wyrażenia („spożyć dnia”, „najlepiej spożyć do” zamiast „najlepiej spożyć przed”); wymienienia poszczególnych elementów daty minimalnej trwałości w niewłaściwej kolejności („rok, miesiąc, dzień” zamiast „dzień, miesiąc, rok”), nie podania informacji o dacie minimalnej trwałości po wyrażeniu „najlepiej spożyć przed”,
- braku informacji o warunkach przechowywania,
- braku wyszczególnienia w składzie pieczywa składników składnika złożonego, tj. dodatków do wypieku pieczywa, np. polepszacza zawierającego substancje dodatkowe (np. dioctan sodu – środek przeciwpleśniowy),
- pomijania w składzie alergenów (np. mąki pszennej, glutenu, soi, mąki sojowej, płatków pszennych i żytnich),
- składu produktu (wymienienia składników, których faktycznie nie zastosowano, np. podano w składzie pestki słonecznika, których dodatek nie wynikał z receptury; wymieniono „miód” co mogło sugerować, że do wypieku chleba stosowano miód wytworzony przez pszczoły, a faktycznie używano „miód sztuczny płynny”; zamiast wyszczególnionego w składzie „suchego zakwasu pszennego” użyto odpowiednio „suchego zakwasu żytniego”; pominięto w składzie dodane składniki wynikające z receptury (np. wodę, mąkę pszenną, sezam, miód, słonecznik, dynię, słód jęczmienny, błonnik),
- nie wyszczególnienia w składzie pieczywa procentowej zawartości składnika wymienionego w jego nazwie, np. pestek słonecznika w chlebie luksusowym ze słonecznikiem,
- podania na etykiecie zawyżonej zawartości składników, np. czosnku, pestek dyni, mąki pszennej graham, którą wyliczono w odniesieniu do masy zastosowanego składnika złożonego, a nie gotowego produktu.
-
w przypadku bułki tartej:
- nie umieszczenia w jednym polu widzenia informacji dotyczących nazwy produktu, daty minimalnej trwałości i zawartości netto,
- podania niepełnych danych producenta, wynikających z wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, np. brak kodu pocztowego, brak formy prawnej, użycie skrótu zamiast pełnej nazwy oraz podanie danych w sposób nieczytelny,
- danych odnoszących się do daty minimalnej trwałości, np. brak informacji o dacie minimalnej trwałości, użycie niewłaściwego wyrażenia poprzedzającego datę minimalnej trwałości, podanie daty minimalnej trwałości w niewłaściwej kolejności, np. „rok, miesiąc, dzień” zamiast „dzień, miesiąc, rok”,
- braku składu surowcowego lub pominięcia niektórych użytych składników, np. cukru, margaryny,
- braku określenia warunków przechowywania,
- braku numeru partii produkcyjnej,
- podania tolerancji wagowej przy określeniu ilości nominalnej bułki tartej.
Inne ustalenia z kontroli
- wymagania formalno-prawne oraz pakowanie pieczywa i bułki tartej
Przeczytaj także:
Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
![Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH [© christian42 - Fotolia.com] Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH](https://s3.egospodarka.pl/grafika/IH/Wyroby-czekoladowe-i-wino-kontrola-IH-zaGbha.jpg)
oprac. : Marta Kamińska / eGospodarka.pl