Jakość pieczywa i bułki tartej: kontrola IJHARS
2010-03-22 07:10
Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
IV. SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej pieczywa i bułki tartej wojewódzcy inspektorzy JHARS zastosowali następujące sankcje:
-
wydali ogółem 49 decyzji administracyjnych, w tym m.in.:
-
8 decyzji nakładających na producentów kary pieniężne, w tym:
- 5 decyzji z tytułu wprowadzenia do obrotu niewłaściwie oznakowanego pieczywa oraz bułki tartej, a także wprowadzenia do obrotu bułki tartej nieodpowiadającej wymaganiom jakości handlowej w zakresie deklarowanych parametrów fizykochemicznych, w wysokości 2 500 zł,
- 3 decyzje z tytułu zafałszowania pieczywa (zaniżona masa netto chleba w odniesieniu do deklaracji, niewłaściwe znakowanie: brak wyszczególnienia w składzie chleba użytego składnika złożonego – polepszacza), w wysokości3 000 zł, - 35 decyzji nakazujących dostosowanie oznakowania pieczywa i bułki tartej do obowiązujących w tym zakresie przepisów, na partie o łącznej masie 4 588 kg,
-
8 decyzji nakładających na producentów kary pieniężne, w tym:
- nałożono 25 grzywien w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 4 000 zł na osoby odpowiedzialne za stwierdzone nieprawidłowości, w związku z niedopełnieniem obowiązku zgłoszenia działalności do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora JHARS oraz brakiem cech legalizacji wag.
Ponadto wojewódzcy inspektorzy JHARS:
-
wszczęli 30 postępowań administracyjnych, w celu:
-
nałożenia kar pieniężnych z tytułu:
- wprowadzenia do obrotu zafałszowanego pieczywa (zaniżona masa netto i brak wyszczególnienia w składzie chleba polepszacza, substancji alergennych, np. mąki pszennej, a także brak informacji o dacie minimalnej trwałości) oraz bułki tartej (brak w składzie zastosowanych składników, np. polepszacza, margaryny),
- wprowadzenia do obrotu pieczywa i bułki tartej nieodpowiadającej jakości handlowej deklarowanej w oznakowaniu, - wydania decyzji administracyjnej określającej rodzaj i stopień wady bułki tartej (zawyżona zawartość tłuszczu i popiołu oraz zawyżona wilgotność),
-
nałożenia kar pieniężnych z tytułu:
- wydali 49 zaleceń pokontrolnych, w których zobowiązali producentów do usunięcia stwierdzonych podczas kontroli nieprawidłowości w zakresie: oznakowania pieczywai bułki tartej, zwiększenia nadzoru nad jakością produkowanej bułki tartej, właściwego przygotowania „kęsów” pieczywa w celu wprowadzenia do obrotu pieczywa o masie zgodnej z deklaracją, zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej do właściwego wojewódzkiego inspektoratu JHARS, zalegalizowania wag.
V. PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Porównując wyniki kontroli pieczywa i bułki tartej (wykres 1), zrealizowanych w kolejnych kwartałach 2009 roku przez wojewódzkie inspektoraty JHARS, w IV kwartale wzrósł udział:
- nieprawidłowo oznakowanych partii pieczywa w stosunku do I, II i III kwartału odpowiednio o (41,8 p.p.), (17,0 p.p.) oraz (33,3 p.p.),
- nieprawidłowo oznakowanych partii bułki tartej w stosunku do I, II i III kwartałuodpowiednio o (54,9 p.p.), (45,1 p.p.) oraz (23,8 p.p.),
- partii bułki tartej o niewłaściwych parametrach fizykochemicznych w stosunku do I, IIi III kwartału odpowiednio o (29,5 p.p.), (36,0 p.p.) oraz (40,3 p.p.).
Nie kwestionowano cech organoleptycznych bułki tartej. Zastrzeżenia wniesiono w zakresie parametrów fizykochemicznych bułki tartej. Dotyczyły one głownie zawyżonej wilgotności (19,0% skontrolowanych partii). W pozostałych partiach (14,3%) kwestionowano zaniżony stopień rozdrobnienia, zawyżoną zawartość tłuszczu, obecność zanieczyszczeń organicznych oraz brak trwałości produktu. Najmniej zastrzeżeń wniesiono co do zawyżonej zawartości popiołu (9,5% skontrolowanych partii) oraz zawyżonej zawartości cukrów (4,8% skontrolowanych partii).
Utrzymujący się na wysokim poziomie procentowy udział partii nieprawidłowo oznakowanych w przypadku bułki tartej (80,6%) oraz pieczywa (68,8%), wskazuje na potrzebę kontynuacji kontroli tych produktów w tym zakresie.
Przeczytaj także:
Wyroby czekoladowe i wino: kontrola IH
oprac. : Marta Kamińska / eGospodarka.pl