Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
2010-04-08 11:15
Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
Badania laboratoryjne wykazały najwięcej partii niezgodnych w przypadku mąk żytnich (25% liczby skontrolowanych partii mąk żytnich), najmniej w przypadku kaszy manny (10% liczby skontrolowanych partii kaszy manny).
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie inspektoraty JHARS stwierdziły w przypadku 79 partii przetworów zbożowych (35% wszystkich skontrolowanych partii), o łącznej masie 289 t (32% skontrolowanej masy), w tym: 39 partii mąki pszennej o masie 192 t, 15 partii mąki żytniej o masie 78 t, 20 partii kaszy jęczmiennej o masie 12 t oraz 5 partii kaszy manny o masie 7 t.
Nieprawidłowości dotyczyły m. in.:
- użycia nieprawidłowych sformułowań lub skrótów dotyczących daty minimalnej trwałości lub nie podania tych informacji oraz braku informacji lub podania błędnej informacji, w którym miejscu opakowania znajduje się data minimalnej trwałości,
- braku danych identyfikacyjnych producenta/paczkującego lub podania niepełnych danych lub nieprawidłowych danych dotyczących producenta/paczkującego,
- nie umieszczenia informacji o warunkach przechowywania w sąsiedztwie daty minimalnej trwałości,
- nieprawidłowej wysokości cyfr lub liter w oznakowaniu ilości nominalnej towaru paczkowanego,
- niewłaściwego podania informacji dotyczących wartości odżywczej (np. podanie składników odżywczych w niewłaściwej kolejności, podanie wartości energetycznej jedynie w kJ/g bez wartości energetycznej w kcal/g),
- podawania ilości nominalnej z tolerancją,
- braku na opakowaniu nazwy produktu,
- braku kodu partii produkcyjnej,
- nie umieszczenia informacji dotyczącej warunków przechowywania,
- braku zawartości netto na opakowaniu,
- użycia sformułowania „waga” zamiast „masa” przed określeniem ilości nominalnej,
- podania takiej daty minimalnej trwałości, że okres przechowywania został przedłużony w stosunku do określonego w deklarowanej normie,
- nie podawania w jednym polu widzenia wymaganych informacji, tj. daty minimalnej trwałości i zawartości netto,
- powołania na opakowaniu nieaktualnej normy zamiast deklarowanej,
- na opakowaniu mąki żytniej typ 580 powołano się na normę, która nie określa wymagań dla tego typu mąki,
- przywołania normy dla mąki pszennej zamiast dla mąki żytniej,
- umieszczenia w oznakowaniu numeru normy zakładowej zamiast numeru Polskiej Normy wg wymagań której, zgodnie z oświadczeniem, była mąka produkowana.
Kontrola jakości handlowej surowców stosowanych do przetwórstwa
-
jakość handlową surowców (jęczmienia, pszenicy, żyta) sprawdzono w 48 % kontrolowanych podmiotów, w tym:
- w 18% podmiotów pobrano do badań 18 próbek surowców (jęczmienia, pszenicy, żyta), o łącznej masie 477 t,
- w 29% podmiotów sprawdzono jakość surowców na miejscu,
- w 11% pobranych próbek surowców (dotyczyło to 2 partii żyta o łącznej masie 75 t) stwierdzono nieprawidłowości - zawyżoną zawartość ziaren niezdrowych (1 partia o masie 2 t) oraz porażenie ziarna przez szkodniki (1 partia o masie 73 t).
Przeczytaj także:
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009

oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl