Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
2010-04-08 11:15
Przeczytaj także: Wyroby garmażeryjne: kontrola III kw. 2009
SANKCJEW związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów zbożowych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
26 decyzji administracyjnych, w tym:
- 8 decyzji nakładających kary pieniężne, o łącznej wysokości 6 800 zł, na podmioty wprowadzające do obrotu artykuły rolno-spożywcze nieodpowiadające jakości handlowej deklarowanej przez producenta w oznakowaniu,
- 1 decyzję nakładającą karę pieniężną o wysokości 1 000 zł, na podmiot wprowadzający do obrotu zafałszowany artykuł rolno-spożywczy,
- 6 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego niespełniającego wymagań jakości handlowej,
- 3 decyzje nakazujące poddanie artykułu zabiegom prawidłowego znakowania,
- 2 decyzje nakazujące poddanie artykułu rolno-spożywczego innym zabiegom, tj. skierowania mąk do produkcji pieczywa we własnej piekarni,
- 1 decyzję nakazującą poddanie artykułu rolno-spożywczego zabiegom przepakowania,
- 5 decyzji określających stopień i rodzaj wad artykułu rolno-spożywczego,
- 22 mandaty karne na łączną kwotę 4 900 zł.
Po zakończeniu czynności kontrolnych, wydano 56 zaleceń pokontrolnych wzywających do usunięcia niezgodności dotyczących głównie znakowania (33 zalecenia pokontrolne) oraz innych nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (18 zaleceń pokontrolnych), a także do usunięcia nieprawidłowości dotyczących: legalizacji wag, braku zgłoszenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania, obrotu artykułami rolno-spożywczymi. Niejednokrotnie zalecenia dotyczyły usunięcia kilku niezgodności.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
fot. mat. prasowe
Procentowy udział liczby partii przetworów zbożowych niewłaściwej jakości handlowej, w 2008 roku i 2
Badania laboratoryjne próbek przetworów zbożowych, podczas obu analizowanych kontroli, wykazały niezgodności z deklaracją producenta, głównie w zakresie takich parametrów fizykochemicznych jak: zawartość popiołu całkowitego i stopień rozdrobienia. Nieprawidłowości w zakresie zawartości popiołu całkowitego dotyczyły mąki pszennej i żytniej, natomiast niewłaściwy stopień rozdrobnienia dotyczył wszystkich przebadanych przetworów zbożowych, a więc również kasz. Poziom niezgodności, ww. parametrów, wzrósł o 3 punkty procentowe. Zawartość popiołu całkowitego (zawartość w mące soli mineralnych) określa typ mąki. W przypadkach zaniżenia lub zawyżenia zawartości popiołu całkowitego otrzymujemy, na opakowaniu lub etykiecie, nieprawdziwą informację dotyczącą typu mąki, a co za tym idzie możemy użyć tej mąki niezgodnie z przeznaczeniem.
Udział procentowy partii o niewłaściwym oznakowaniu zwiększył się w stosunku do poprzedniej kontroli o 10 punktów procentowych. Powtarzające się podczas kolejnych kontroli błędy w oznakowaniu przetworów zbożowych dotyczyły między innymi informacji istotnych z punktu widzenia konsumenta, takich jak, np. data minimalnej trwałości, czy warunki przechowywania.
Ze względu na wyniki ostatniej kontroli, tj. zwiększenie się poziomu nieprawidłowości zarówno w zakresie znakowania przetworów zbożowych, jak i zgodności parametrów fizykochemicznych z deklaracją producenta, należy systematycznie prowadzić kontrolę tych produktów.
Przeczytaj także:
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl