Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
2010-05-12 10:42
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok w IV kwartale, wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem tych w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: marynaty rybne, ryby mrożone, konserwy rybne, ryby solone i wędzone oraz surowce wykorzystywane do produkcji przetworów rybnych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.
Przeczytaj także: Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono w 31 podmiotach (tj. 40,8% podmiotów prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS).
Kontrolą objęto:
-
w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych
-
89 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 51,6 t, w tym:
- 84 partie marynat rybnych o łącznej masie 49,9 t,
- 3 partie ryb mrożonych o łącznej masie 1,25 t,
- 1 partię ryb solonych o masie 0,04 t,
- 1 partię konserw rybnych o masie 0,40 t,
-
89 partii przetworów rybnych, o łącznej masie 51,6 t, w tym:
- w zakresie znakowania - 124 partie przetworów rybnych o łącznej masie 98,5 t.
Inspektoraty JHARS podają, iż wymagań nie spełniały:
- ocena organoleptyczna - 2 partie przetworów rybnych, tj. marynat rybnych, (2,4% skontrolowanych partii marynat rybnych) o łącznej masie 0,2 t (0,4% masy skontrolowanych marynat rybnych);
-
parametry fizykochemiczne - 25 partii przetworów rybnych (28,1% skontrolowanych partii przetworów rybnych) o łącznej masie 4,6 t (8,9% skontrolowanej masy przetworów rybnych), w tym:
- 23 partie marynat rybnych (27,4% skontrolowanych partii marynat rybnych) o łącznej masie 3,7 t (7,4% masy partii skontrolowanych marynat rybnych).
- 1 partia ryb mrożonych (33,3% skontrolowanych partii ryb mrożonych) o masie 0,49 t (39,2% masy partii skontrolowanych ryb mrożonych).
- 1 partia konserw rybnych (100,0% skontrolowanych partii konserw rybnych) o masie 0,40 t (100,0% masy partii skontrolowanych konserw rybnych).
W skontrolowanych partiach marynat rybnych stwierdzono:
- zaniżoną zawartość kwasu octowego o 0,2 - 0,6 p.p. w 12 partiach o łącznej masie 0,75 t,
- zaniżoną zawartość soli o 0,1 - 1,0 p.p. w 9 partiach o łącznej masie 1,11 t,
- zaniżoną zawartość mięsa ryby o 2,0 - 13,9 p.p. w 8 partiach o łącznej masie 1,54 t,
- zaniżoną zawartość dodatków warzywnych o 3,0 i 3,5 p.p. w 2 partiach o łącznej masie 1,52 t,
- zawyżoną zawartość zalewy o 7,0 - 32,2 p.p. w 3 partiach o łącznej masie 1,48 t,
- zawyżoną zawartość pH o 0,4 p.p. w 2 partiach o łącznej masie 0,02 t.
- zawyżoną zawartość glazury o 3,7 p.p. w 1 partii o masie 0,50 t.
- zaniżoną zawartość mięsa ryby o 4,0 p.p. w 1 partii o masie 0,40 t.
Przeczytaj także:
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl