Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
2010-05-12 10:42
Przeczytaj także: Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
W wyniku kontroli stwierdzono, że nieprawidłowa jakość handlowa w zakresie parametrów fizykochemicznych dotyczyła głównie marynat rybnych. Badania w tym asortymencie wykazały przede wszystkim zaniżoną zawartość mięsa ryby oraz zawyżoną zawartość zalewy.W pozostałych przypadkach kwestionowano zaniżoną zawartość kwasu octowego, soli i dodatków warzywnych oraz podwyższone pH.
W odniesieniu do ryb mrożonych stwierdzono tylko zawyżoną zawartość glazury, natomiast w przypadku konserw rybnych zaniżoną zawartość mięsa ryby.
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 68 partii przetworów rybnych (54,8% skontrolowanych partii przetworów rybnych), o łącznej masie 70,0 t (71,1% skontrolowanej masy przetworów rybnych).
Należy podkreślić, iż większość poddanych kontroli partii przetworów rybnych wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania.
Nieprawidłowości dotyczyły głównie nieprawidłowego rozmieszczenia informacji na etykiecie, np. nie umieszczenie w sąsiedztwie nazwy produktu informacji o jego postaci lub zastosowanych procesach technologicznych. Podanie niezgodnych z prawdą danych w zakresie terminu przydatności do spożycia, nieprawidłowo określona masa netto i masa netto po odsączeniu, brak w wykazie składników wszystkich surowców wykorzystanych w procesie produkcji (w tym substancji alergennej) zostało uznane za zafałszowanie przetworów rybnych.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
43 decyzje administracyjne, w tym:
- 3 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzania do obrotu zafałszowanego artykułu spożywczego na łączną kwotę 6000 złotych
- 11 decyzji nakładających kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na łączną kwotę 6500 złotych,
- 2 decyzje nakładające karę pieniężną z tytułu nie usunięcia nieprawidłowości stwierdzonych podczas kontroli w terminie określonym zaleceniami pokontrolnymi na kwotę 2000 złotych,
- 1 decyzję nakładającą karę pieniężną z tytułu wprowadzenia ponownie do obrotu produktu tego samego rodzaju, który nie odpowiada jakości handlowej ze względu na tę samą wadę na kwotę 2500 złotych,
- 1 decyzję zakazującą wprowadzenia do obrotu 1 partii towaru o masie 0,29 t i wartości 2000 złotych,
- 12 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania 12partii towaru o łącznej masie 1,62 t i wartości 9893 złotych,
- 13 decyzji w sprawie określenia stopnia i rodzaju wad 13 partii towaru o łącznej masie 3,1 t i wartości 25887 t,
- 17 zaleceń pokontrolnych zobowiązujących producentów do usunięcia nieprawidłowości,
- ukarały 6 osób grzywną w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 1600 złotych,
- przekazały 7 spraw do właściwych ze względu na kompetencje instytucji, tj. Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Pracy i Okręgowego Urzędu Miar.
IJHRS podaje, iż w toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 28% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z deklaracjami producentów, a ponad 50% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych.
Przeczytaj także:
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
![Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009 Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009](https://s3.egospodarka.pl/grafika2/kontrola-jakosci/Napoje-spirytusowe-kontrola-IV-kw-2009-47410-150x100crop.jpg)
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl