Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
2010-05-13 00:30
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kw. wojewódzkie inspektoraty JHARS, przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów mlecznych, takich jak: mleko, śmietanka, śmietana, tłuszcze mleczne (w tym masło), mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe, serki smakowe, sery podpuszczkowe oraz topione, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.
Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
ZAKRES KONTROLIKontrolę przeprowadzono łącznie w 28 zakładach przetwórstwa mlecznego (tj. skontrolowano 10,6% producentów przetworów mlecznych zarejestrowanych w WIJHARS), z czego:
- 14 zakładów produkowało mleko,
- 7 zakładów produkowało śmietankę,
- 17 zakładów produkowało śmietanę,
- 19 zakładów produkowało tłuszcze mleczne,
- 20 zakładów produkowało mleczne napoje fermentowane,
- 16 zakładów produkowało sery twarogowe,
- 6 zakładów produkowało serki smakowe,
- 11 zakładów produkowało sery podpuszczkowe,
- 3 zakłady produkowały sery topione,
- 1 zakład produkował sery smażone.
- w zakresie oceny organoleptycznej - 84 partie przetworów mlecznych, w tym: 4 partie przetworów mlecznych o łącznej objętości 7,7 hektolitra i 80 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 169,0 ton,
- w zakresie parametrów fizykochemicznych - 85 partii przetworów mlecznych, w tym: 4 partie przetworów mlecznych o łącznej objętości 7,7 hektolitra i 81 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 169,1 tony,
- w zakresie parametrów mikrobiologicznych - 7 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 42,6 tony,
- w zakresie znakowania opakowań - 137 partii przetworów mlecznych, w tym: 18 partii przetworów mlecznych o łącznej objętości 75,4 hektolitra i 119 partii przetworów mlecznych o łącznej masie 219,2 tony.
WYNIKI KONTROLI
Ocena organoleptyczna
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 1 partii masła (1,2% skontrolowanych partii przetworów mlecznych) o masie 0,3 tony.
Inspektoraty wyjaśniają, iż nieprawidłowe cechy organoleptyczne tłuszczów mlecznych (masła) polegały na nieprawidłowym wyglądzie (jednostka niestarannie uformowana) oraz nieprawidłowym wygnieceniu (obecność licznych kropel wolnej wody na przekroju). Przyczyną występowania kropel wolnej wody na przekroju masła jest nieprawidłowo przeprowadzony proces wygniatania. Tłuszcz mleczny o nieprawidłowej dyspersji fazy wodnej może wykazywać istotne z punktu widzenia ogólnej jakości przechowalnicze przyrosty kwasowości plazmy oraz kwasowości tłuszczu.
Nie stwierdzono nieprawidłowych cech organoleptycznych w przypadku mleka, śmietanki, śmietany, tłuszczu mlecznego (o zawartości 62-80% tłuszczu), mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych, serków smakowych, serów podpuszczkowych oraz topionych.
Przeczytaj także:
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl