Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
2010-05-14 09:39
Przeczytaj także: Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
Większość gatunków podlegających przedmiotowej kontroli od dnia 1 lipca 2009 roku, objęta jest wymaganiami ogólnej normy handlowej (cebula, marchew, czosnek, brokuły, kalafiory, cykoria i orzechy włoskie). Norma ta określa jedynie minimalne wymagania jakościowe, minimalne wymagania dotyczące dojrzałości, tolerancji oraz wymóg znakowania krajem pochodzenia. Brak jest szczegółowych wymagań dotyczących klasyfikacji produktów, wielkości i prezentacji.
fot. mat. prasowe
Udział liczby oraz masy partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na rodzaj stwi
Udział liczby oraz masy partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na rodzaj stwierdzonych nieprawidłowości oraz rodzaj normy handlowej (w %)
IJHARS podaje, iż najwięcej nieprawidłowości, zarówno w odniesieniu do produktów objętych normami szczegółowymi (SMS) jaki i normą ogólną (GMS) stwierdzono w zakresie znakowania. Partie kwestionowano przede wszystkim ze względu na niepełne oznakowanie, najczęściej brakowało informacji dotyczących kraju pochodzenia, charakterystyki jakościowej oraz cech identyfikacyjnych. Odnośnie 49 partii owoców kontrole wykazały brak nazwy odmiany (umieszczenie tej informacji jest wymogiem obowiązkowym min. dla jabłek). W przypadku 26 partii stwierdzono całkowity brak oznakowania.
Zdecydowanie więcej partii kwestionowanych ze względu na nieprawidłowe oznakowanie dotyczyło gatunków objętych SMS. Nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie wykazało, aż 31% skontrolowanych partii (26% masy partii) podczas gdy wymogów znakowania określonych dla produktów objętych GMS nie spełniało 16% partii (13% masy partii).
Podobnie w odniesieniu do pozostałych wymagań jakości handlowej (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących klas jakości, prezentacji i tolerancji), więcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku produktów objętych SMS (6% partii i 8% masy partii) niż produktów objętych GMS (3% partii i 4% masy partii).
fot. mat. prasowe
Udział liczby oraz masy partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na kwartały 20
Udział liczby oraz masy partii niezgodnych w stosunku do skontrolowanych, z podziałem na kwartały 2009 roku (w %)
Analizując wyniki kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw prowadzonych w kolejnych kwartałach 2009 roku, można stwierdzić, iż jakość tych produktów utrzymuje się na jednakowym poziomie. Najwięcej partii kwestionowano w II kwartale 2009 roku, co wynika z faktu, iż kontrola ta obejmowała łatwo psujące się gatunki owoców i warzyw (np. truskawki, sałatę).
Zmiana przepisów w sektorze owoców i warzyw nie wpłynęła znacząco na jakość oferowanych do sprzedaży produktów. Handlowcy nadal wprowadzają do obrotu świeże owoce i warzywa niewłaściwie oznakowane, a co za tym idzie konsument nie otrzymuje rzetelnych informacji o produkcie. Zalecane są zatem kolejne, konsekwentne kontrole jakości handlowej owoców i warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego znakowania artykułów. Kontrole powinny koncentrować się zarówno na gatunkach objętych szczegółowymi normami handlowymi (SMS) jak i ogólną norma handlową (GMS), na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu - podsumowują inspektoraty.

oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl