Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
2010-05-17 00:15
Porównanie wyników kontroli jakości handlowej napojów spirytusowych przeprowadzonych w latach 2004-2 © fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
W trakcie kontroli sprawdzono:- jakość handlową napojów spirytusowych w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz prawidłowość znakowania opakowań,
- dokumentację potwierdzającą pochodzenie surowca użytego do produkcji wódki.
Kontrolę przeprowadzono w 21 podmiotach (tj. 53,8% zarejestrowanych w WIJHARS) na terenie 13 województw.
Kontrolą objęto:
-
w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych - 37 partii napojów spirytusowych, o łącznej objętości 11464 hl, w tym:
- 36 partii wódek, o łącznej objętości 11404 hl,
- 1 partię wódki smakowej, o objętości 60 hl,
-
w zakresie znakowania - 102 partie napojów spirytusowych, o łącznej objętości 13263 hl, w tym:
- 56 partii wódek, o łącznej objętości 9894 hl,
- 46 partii pozostałych napojów spirytusowych, o łącznej objętości 3369 hl.
WYNIKI KONTROLI
Parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 3 partii wódek (8,1% skontrolowanych partii), o łącznej objętości 84 hl (0,7% skontrolowanej objętości).
IJHARS podaje, iż nieprawidłowości dotyczyły:
- zawyżonej o 4 g/hl zawartości metanolu w przypadku 1 partii wódki o objętości 75 hl,
- zawyżonej zawartości pozostałości suchej masy po odparowaniu o 0,165 - 0,425 g/l w przypadku 2 partii wódek, o łącznej objętości 9 hl.
Natomiast przekroczenie parametru "suchej pozostałości po odparowaniu" (czyli zawyżonej zawartości substancji rozpuszczonych) w stosunku do poziomu określonego w deklarowanej przez producenta normie zakładowej, może świadczyć o zanieczyszczeniu kontrolowanych wódek pozostałościami wcześniej produkowanych na tych samych liniach technologicznych wyrobów alkoholowych.
Znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 18 partii napojów spirytusowych (17,6% skontrolowanych wyrobów), o łącznej objętości 2 819 hl (21,3% skontrolowanej objętości).
oprac. : Regina Anam / eGospodarka.pl