Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
2010-06-30 10:53

© fot. mat. prasowe
Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego.
Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
Sprawdzono suszone i podsuszane oraz konserwy sterylizowane z mięsa czerwonego w zakresie zgodności z deklaracjami producentów. Ponadto skontrolowane pod względem jakości handlowej zostały wędliny innego asortymentu (kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione).ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 74 zakładach przetwórstwa mięsnego, co stanowi około 6,0% zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS.
W zakresie oceny organoleptycznej działania kontrolne objęły:
-
183 partie wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 36,9 t, w tym:
- 51 partii kiełbas suszonych o łącznej masie 20,1 t,
- 121 partii kiełbas podsuszanych o łącznej masie 16,5 t,
- 11 partii wędlin innego asortymentu o łącznej masie 0,3 t
- 62 partie konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego o łącznej masie 153,3 t.
W zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych przebadano:
-
183 partie wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 40,3 t, w tym:
- 54 partie kiełbas suszonych o łącznej masie 20,9 t,
- 121 partii kiełbas podsuszanych o łącznej masie 18,7 t,
- 8 partii wędlin innego asortymentu o łącznej masie 0,7 t,
- 62 partie konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego o łącznej masie 153,3 t.
Przeprowadzono również kontrolę w zakresie znakowania, która objęła:
-
181 partii wędlin z mięsa czerwonego o łącznej masie 34,7 t, w tym:
- 42 partie kiełbas suszonych o łącznej masie 17,0 t,
- 113 partie kiełbas podsuszanych o łącznej masie 16,2 t,
- 26 partii wędlin innego asortymentu o łącznej masie 1,5 t
- 62 partie konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego o łącznej masie 153,3 t.
WYNIKI KONTROLI
W zakresie oceny organoleptycznej nie stwierdzono nieprawidłowości wędlin oraz konserw sterylizowanych z mięsa czerwonego.
Kontrola w zakresie parametrów fizykochemicznych wykazała natomiast nieprawidłowości w przypadku 33 partii przetworów z mięsa czerwonego (tj. 13,5% skontrolowanych partii) o łącznej masie 5,1 t (tj. 2,6% masy skontrolowanych partii). Dotyczyły one głównie zawyżonej zawartości wody i tłuszczu oraz zaniżonej zawartości białka w stosunku do deklaracji producenta. Zawyżona zawartość wody oraz zaniżona zawartość białka zostały uznane za zafałszowania.
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl