Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
2010-06-30 10:53
Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
Analizując wyniki badań, pod kątem deklaracji producenta, nieprawidłowości dotyczyły:
-
zawyżonej zawartości wody w stosunku do deklaracji producenta w 10 partiach kiełbas suszonych o łącznej masie 1,73 t, tj.:
- w 5 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 1,14 t (zawartość wody zawyżona do10,7 p.p.),
- w 5 partiach kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych o łącznej masie 0,59 t (zawartość wody zawyżona do 11,4 p.p.),
- w 9 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,32 t (zawartość wody zawyżona do 5,7 p.p.),
-
zawyżonej zawartości tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta:
- w 3 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,29 t (zawartość tłuszczu zawyżona do 8,7 p.p.),
- w 2 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,57 t (zawartość tłuszczu zawyżona odpowiednio o 15,4 i 15,7 p.p.),
-
zaniżonej zawartości białka w stosunku do deklaracji producenta:
- w 4 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,12 t (zawartość białka zaniżona do1,5 p.p.),
-
zawyżonej zawartości skrobi w stosunku do deklaracji producenta:
- w 2 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 1,62 t (zawartość skrobi zawyżona odpowiednio o 0,6 i 1,6 p.p.),
- w 1 partii konserw sterylizowanych o masie 0,33 t (zawartość skrobi zawyżona o 0,3 p.p.),
-
zaniżonej zawartości wsadu mięsno-tłuszczowego w stosunku do deklaracji producenta:
- w 2 partiach konserw sterylizowanych o łącznej masie 0,78 t (zawartość wsadu mięsno-tłuszczowego zaniżona odpowiednio o 4 i 14 p.p.),
- wyniku próby termostatowej, tj. stwierdzono nieszczelność w przypadku 1 partii konserw sterylizowanych o masie 0,72 t.
Dodatkowo podczas czynności kontrolnych stwierdzono:
-
zawyżoną zawartość białka w stosunku do deklaracji producenta:
- w 2 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych o łącznej masie 0,57 t (zawartość białka zawyżona odpowiednio o 9,2 i 16,2 p.p.),
- w 1 partii kiełbas dojrzewających o masie 0,27 t (zawartość białka zawyżona o 0,9 p.p.),
-
zaniżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta:
- w 1 partii kiełbas dojrzewających o masie 0,32 t (zawartość tłuszczu zaniżona o 4,5 p.p.),
-
zaniżoną zawartość skrobi w stosunku do deklaracji producenta:
- w 1 partii kiełbasy suszonej grubo rozdrobnionej o masie 0,02 t (zawartość skrobi zaniżona o 1,1 p.p.).
Analizując wyniki badań, pod kątem grup wędlin, nieprawidłowości wykazano:
- w 13 partiach kiełbas podsuszanych średnio rozdrobnionych – (10,7% kiełbas podsuszanych poddanych ocenie), gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość wody i tłuszczu oraz zaniżoną zawartość białka,
-
w 16 partiach kiełbas suszonych (29,6% partii kiełbas suszonych poddanych ocenie), w tym:
- w 9 partiach kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych, gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość wody, tłuszczu, białka i skrobi,
- w 7 partiach kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych, gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość wody i zaniżoną zawartość skrobi,
- w 3 partiach konserw sterylizowanych (4,8% partii konserw poddanych ocenie), gdzie stwierdzono zaniżoną zawartość wsadu mięsno – tłuszczowego, zawyżoną zawartość skrobi i nieprawidłową próbę termostatową,
- w 2 partiach kiełbas dojrzewających (100,0% partii kiełbas dojrzewających poddanych ocenie), gdzie stwierdzono zawyżoną zawartość białka i zaniżoną zawartość tłuszczu.
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl