Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
2010-06-30 10:53
Przeczytaj także: Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
-
45 decyzji administracyjnych, w tym:
-
9 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 10 600 złotych, tj.:
- 2 decyzje nakładające kary pieniężne z tytułu wprowadzenia do obrotu zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego na łączną kwotę 2 000 złotych,
- 7 decyzji nakładających karę pieniężną z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego nieodpowiadającego jakości handlowej na łączną kwotę 8 600 złotych,
- 15 decyzji nakazujących poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania partii towaru o łącznej masie 7,53 t i wartości 87 569 złotych,
- 21 decyzji w sprawie określenia rodzaju i stopnia wad towaru o łącznej masie 3,30 t i wartości 64 614 złotych
-
9 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 10 600 złotych, tj.:
Ponadto 53 zalecenia pokontrolne, zobowiązujące producentów do usunięcia nieprawidłowości, ukarały 8 osób grzywą w drodze mandatu karnego na łączną kwotę 2 300 złotych oraz przekazały 9 spraw do właściwych ze względu na kompetencje instytucji, tj. Inspekcji Weterynaryjnej, Urzędu Skarbowego i UOKiK.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli należy zwrócić uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych, tj. 37,4% skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.
Prawidłowe znakowanie jest gwarancją dla konsumenta otrzymania wszelkich informacji, charakteryzujących produkt i umożliwiających podjęcie świadomej decyzji o zakupie.
Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego, poprzez brak podania procesów technologicznych zastosowanych w procesie produkcji oraz podanie informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do rodzaju produktu, np. przez umieszczenie na etykiecie kiełbasy zarówno określenia suszona jak i podsuszana.
W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 13,5% partii przetworów mięsnych. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w kiełbasach suszonych, tj. 29,6% tych partii poddanych ocenie.
W zakresie oceny organoleptycznej wszystkie skontrolowane partie przetworów z mięsa czerwonego spełniały deklarację producenta.
fot. mat. prasowe
Również wyniki kontroli prawidłowości oznakowania opakowań jednostkowych przetworów z mięsa czerwonego wykazały większy odsetek partii niewłaściwie oznakowanych o 2,3 p.p.
Zarówno w IV kwartale 2009 roku jak i w III kwartale 2008 roku nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej.
Przeczytaj także:
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011

oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl