Znakowanie produktów rolno-spożywczych w I kw. 2010
2010-07-04 00:11
© fot. mat. prasowe
Przeczytaj także: Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
CEL KONTROLICelem kontroli było sprawdzenie prawidłowości znakowania wybranych artykułów rolno-spożywczych, tj. napojów bezalkoholowych, fermentowanych napojów winiarskich, herbat i herbatek owocowych oraz kawy, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta.
W przypadku kawy palonej mielonej oprócz kontroli prawidłowości znakowania wykonane zostały analizy laboratoryjne, w celu zbadania cech fizykochemicznych i wykrycia zafałszowań dodatkami niekawowymi za pomocą biologicznej metody mikroskopowej.
ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono w 114 podmiotach gospodarczych (tj. w 41,0 % wszystkich zarejestrowanych w WIJHARS, wprowadzających do obrotu artykuły rolno-spożywcze objęte niniejszą kontrolą), w tym w 11 przetwórniach ekologicznych. Wymienione artykuły rolno-spożywcze skontrolowano u:
- 54 producentów napojów bezalkoholowych,
- 21 producentów fermentowanych napój winiarskich,
- 22 producentów herbat i herbatek owocowych,
- 17 producentów kawy.
Działania kontrolne w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych (oznaczenie zawartości kofeiny w suchej masie oraz badanie za pomocą biologicznej metody mikroskopowej) objęły 22 partie kawy palonej mielonej, o łącznej masie 51 158 kg.
W zakresie znakowania skontrolowano:
-
571 partii artykułów rolno-spożywczych, o łącznej wielkości 138 993 kg i 38 213 hl (z czego 19 partii produktów, o łącznej wielkości 757 kg i 8 hl pochodziło z przetwórni ekologicznych), w tym:
-
247 partii napojów bezalkoholowych reprezentujących wielkość 25 349 hl, w tym:
- 4 partie napojów bezalkoholowych ekologicznych, o łącznej objętości 8 hl,
- 114 partii fermentowanych napojów winiarskich reprezentujących wielkość 12 864 hl,
-
154 partie herbat i herbatek owocowych reprezentujących wielkość 64 778 kg, w tym:
- 13 partii herbat i herbatek owocowych ekologicznych, o łącznej masie 482 kg,
-
56 partii kawy reprezentujących wielkość 74 215 kg, w tym:
- 2 partie kawy ekologicznej, o łącznej masie 275 kg.
-
247 partii napojów bezalkoholowych reprezentujących wielkość 25 349 hl, w tym:
WYNIKI KONTROLI
Jeżeli chodzi o parametry fizykochemiczne, to na podstawie wyników badań laboratoryjnych stwierdzono, że jakość wszystkich próbek kawy palonej mielonej odpowiadała wymaganiom określonym przez producenta w deklaracji. W oparciu o wyniki biologicznej metody mikroskopowej nie wykryto zafałszowań dodatkami niekawowymi.
W zakresie znakowania nieprawidłowości stwierdzono w 152 partiach, co stanowiło 26,6 % ogółem skontrolowanych artykułów rolno-spożywczych (z czego w 6 partiach produktów pochodzących z przetwórni ekologicznych - 31,6 % skontrolowanych w tym zakresie produktów ekologicznych), w tym:
- 81 partiach napojów bezalkoholowych - 32,8 % ogółem skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),
- 21 partiach fermentowanych napojów winiarskich - 18,4 % ogółem skontrolowanych partii fermentowanych napojów winiarskich,
- 35 partiach herbat i herbatek owocowych - 22,7 % ogółem skontrolowanych partii herbat i herbatek owocowych (w tym w 3 partiach produktów ekologicznych),
- 15 partiach kawy - 26,8 % ogółem skontrolowanych partii kawy.
oprac. : Aleksandra Baranowska-Skimina / eGospodarka.pl